Coreea de Nord a anunţat joi că nu este ”interesată” de o reluare a dialogului pe teme nucleare cu Statele Unite atât timp cât Washingtonul nu va înceta ”escaladarea activităţilor sale militare ostile”, declaraţie ce survine în contextul în care emisarul special american pentru dosarul nord-coreean efectuează o vizită la Seul, relatează AFP.
Discuţiile bilaterale sunt în impas de la eşecul celui de-al doilea summit care a avut loc la Hanoi, în februarie, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Cei doi lideri s-au întâlnit din nou în iunie la graniţa din Zona Demilitarizată (DMZ), care separă cele două state de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-53).
Emisarul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun a ajuns marţi seară la Seul pentru o vizită de trei zile. „Suntem gata să începem discuţii imediat ce vom avea veşti de la omologii noştri din Coreea de Nord”, a spus el la încheierea unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Lee Do-hoon.
Dar un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Coreea de Nord a diminuat speranţele de a relua dialogul joi, criticând recentul test american cu rachetă de croazieră cu rază medie de acţiune. El a protestat, de asemenea, împotriva planului ”periculos” al Washingtonului de a desfăşura avioane de vânătoare F-35 în regiune, care ar putea ”declanşa un nou război rece”.
„Acest lucru ne obligă să luăm în considerare o modalitate realistă de a ne concentra mai mult pe consolidarea descurajării fizice”, a avertizat purtătorul de cuvânt într-o declaraţie transmisă de agenţia de presă nord-coreeană ACTC.
„Ne menţinem poziţia de a soluţiona toate problemele în mod paşnic prin dialog şi negociere”, a adăugat el. „Cu toate acestea, dialogul dublat de ameninţări militare nu ne interesează”, a precizat sursa citată.
Aproape 30.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în Coreea de Sud.