Potrivit unui raport dat de Washington Post, oficialii guvernamentali au solicitat, prin diverse canale, experți americani care au legături cu Partidul Republican pentru discuții informale.
"Preocuparea lor numărul unu este Trump", spune șeful biroului din Tokyo al ziarului, Anna Fifield, potrivit unei declarații a unui analist anonim.
"Nu îl pot înțelege pe Trump".
Coreea de Nord nu înțelege de ce consilierii apropiați ai lui Trump, cum ar fi secretarul apărării James Mattis și secretarul de stat Rex Tillerson, contrazic în mod direct președintele de nenumărate ori.
Coreea de Nord a contactat americani, printre care Bruce Klingner, un fost analist al CIA, care lucrează acum la Fundația Heritage și Douglas H. Paal, care a servit în Consiliul de Securitate Națională sub președinții republicani Ronald Reagan și George H.W. Bush, însă ambii au refuzat invitațiile Coreei de Nord, scrie The Post.
Evans Revere, fost oficial al Departamentului de Stat care a participat la discuțiile bilaterale cu Coreea de Nord, a spus: "Cred că sunt oarecum nedumeriți în ce direcție se îndreaptă SUA, așa că încearcă să deschidă căi pentru a lua pulsul de la Washington. Ei nu au văzut Statele Unite să acționeze așa până acum".
Oficialul Phyongyang, responsabil cu interpretarea politicilor americane, a declarațiilor și a politicii de apărare, de asemenea nu pare să-și dea seama de Trump, potrivit lui Evan Osnos, un jurnalist al New York-ului care a vizitat Coreea de Nord în această vară.
Trump "ar putea fi irațional – sau prea deștept", a spus Pak Song II în Coreea de Nord, potrivit lui Osnos.
Cele două țări s-au amenințat cu război nuclear săptămâna trecută, cu Trump scriind pe twitter de Kim Jong Un și ministrul său de externe, Ri Yong Ho, că "nu vor mai fi prin preajmă pentru mult timp".
Ri a afirmat apoi că Trump a "declarat într-adevăr război" prin acel tweet.