Așadar, presa de stat a raportat că autoritățile din Coreea de Nord au testat o armă de atac subacvatică fără pilot cu capacitate nucleară numită „Haeil-2” între 4 și 7 aprilie.
Informația a venit la mai mult de o săptămână după ce Coreea de Nord a dezvăluit o nouă dronă subacvatică numită „Haeil-1”, care se traduce prin tsunami, conform kcnawatch.org
Agenția de stat spune că drona a navigat 1.000 km timp de 71 de ore
Agenția de stat a Coreei de Nord transmis că, în timpul testului sistemului de arme strategice subacvatice, drona a navigat 1.000 km timp de 71 de ore și 6 minute și a lovit cu succes o țintă simulată.
Totuși, unii analiști sunt sceptici cu privire la faptul că vehiculul subacvatic este pregătit pentru utilizare. Amintim că autoritățile din Coreea de Nord testează în mod regulat diverse arme, iar în ultimele săptămâni și-a intensificat activitatea ca răspuns la exercițiile militare comune ale SUA și Coreei de Sud.
O informație similară a apărut și luna trecută
Amintim că Phenianul a efectuat și luna trecută un test cu o dronă de atac subacvatic capabilă să transporte arme nucleare. Drona a navigat sub suprafață la o adâncime de 80-150 de metri timp de peste 59 de ore în timpul testului și a detonat joi o încărcătură non-nucleară în apele din largul coastei de est a țării, conform raportului agenției de presă de stat nord-coreene KCNA.
Potrivit agenției de presă de stat nord-coreene KCNA, sistemul de drone recent testat este destinat efectuării de atacuri în apele ostile. Agenția a precizat că drona de atac subacvatic poate fi utilizată în orice zonă de coastă sau port și poate fi, de asemenea, transportată de o navă de suprafață pentru operațiuni.
„Această dronă nucleară de atac subacvatic poate fi desfășurată pe orice coastă și port sau remorcată de o navă de suprafață pentru a fi operate”, a transmis presa de stat.
De asemenea, liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat testul sistemului de drone.
„I-a avertizat cu tărie încă o dată pe inamici să oprească exercițiile de război nesăbuite împotriva RPDC”, a relatat KCNA.
Totodată, el ar fi instruit armata sa să „întreprindă acțiuni agresive pentru a demonstra inamicului capacitatea de descurajare nucleară în expansiune a RPDC într-un ritm mai rapid”.