După ce a efectuat al treilea său test nuclear la 12 februarie, Coreea de Nord a anunţat că acesta ‘a folosit un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor’ ce ar putea fi fixat pe ogiva unei rachete cu rază lungă de acţiune.
O perspectivă cu atât mai îngrijorătoare pentru Coreea de Sud şi aliaţii săi în condiţiile în care Phenianul a reuşit la începutul lui decembrie să trimită în spaţiu o rachetă, un progres semnificativ pentru tehnologia balistică a regimului comunist. Majoritatea experţilor par să fie de acord însă cu faptul că Phenianul nu dispune de o capacitate intercontinentală şi nici nu stăpâneşte tehnologia de miniaturizare a bombei atomice.

"Nu cred că dispun de capacitatea de a miniaturiza un focos nuclear, de a-l plasa în vârful unei rachete, de a rezolva problema lansării /rachetei/, a reintrării /în atmosferă/ şi a ţintei’, a declarat responsabilul respectiv, vorbind sub rezerva anonimatului. ‘Nu cred că au rezolvat acest puzzle’, a precizat el pentru jurnalişti străini la Seul.

În aprilie, un parlamentar republican a dezvăluit un fragment dintr-un raport al serviciilor militare americane, Defense Intelligence Agency /DIA/, părând să indice contrariul în pofida presupusei ‘fiabilităţi slabe’ a tehnologiei nord-coreene. Ulterior, Pentagonul a calificat aceste informaţii drept ‘inexacte’. ‘Agenţiile de informaţii nu cred că Phenianul dispune de un arsenal de rachete balistice dotate cu focoase nucleare’, a afirmat pentru AFP un înalt responsabil american, tot sub rezerva anonimatului.

Testul nuclear din februarie s-a soldat cu o nouă rundă de sancţiuni din partea Naţiunilor Unite pentru Phenian, ceea ce a alimentat un nou ciclu de tensiuni militare şi diplomatice în Peninsula Coreea, notează AFP.
Sursa: Agerpres