Săptămână trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat a noua serie de sancţiuni pentru a constrânge Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic interzise, dar şi la lansările de satelit.
‘Am aflat recent pe diferite canale că Nordul a terminat un nou satelit numit Kwangmyongsong-5’, a declarat o sursă guvernamentală pentru cotidianul Joongang Ilbo.
‘Proiectul lor este de a plasa pe orbită un satelit echipat cu camere de luat vederi şi instrumente de telecomunicaţii’, a adăugat sursa.
Serviciile sud-coreene de informaţii sunt de părere că acest satelit ar putea fi lansat cu o rampă mobilă mobil, şi nu de la situl obişnuit de la Sohae.
Articolul a apărut la o zi după ce organul oficial al partidului la putere în Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a publicat un comentariu în care s-a reafirmat dreptul Phenianului de a lansa sateliţi.
Ziarul comunist a scris că lansările nord-coreene de sateliţi sunt ‘absolut’ conforme cu Carta ONU şi dreptul internaţional relativ la programele spaţiale.
Jurnalul a invocat ca exemplu recenta lansare a unui satelit algerian.
La 3 decembrie, Rodong Sinmun a apărat ‘natura paşnică’ a programului spaţial nord-coreean, iar la 10 decembrie a susţinut că fiecare ţară are dreptul de a-şi dezvolta un program spaţial.
În octombrie, ambasadorul adjunct al Phenianului la ONU, Kim In-Ryong, a afirmat că ţara sa îndeplineşte un plan pe patru ani (2016-2020) referitor la dezvoltarea de ‘sateliţi care să contribuie la dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei’.
El a adăugat că Phenianul ‘a intrat în faza de dezvoltare practică a sateliţilor’ odată cu plasarea pe orbită reuşită, potrivit Coreii de Nord, în februarie 2016 a satelitului Kwangmyongsong-4.
După ani de eşecuri succesive, Coreea de Nord ar fi reuşit în decembrie 2012 să plaseze un satelit pe orbită.
Jurnalul rus Rossiyskaia Gazeta a citat în urmă cu câteva săptămâni un expert militar rus, Vladimir Hrustaliov, afirmând că se aşteaptă ca Phenianul să lanseze cât de curând doi sateliţi, unul de comunicaţii şi unul de observaţie a Pământului.
El a făcut aceste afirmaţii la întoarcerea dintr-o vizită de o săptămână în Coreea de Nord la jumătatea lui noiembrie, în cursul căreia s-a întâlnit cu responsabili ai agenţiei spaţiale nord-coreene.AGERPRES