Liderul nord-coreean Kim Jong Un a condus exerciţii militare timp de două zile, în cadrul cărora „a fost simulat un contraatac nuclear” şi care au cuprins un test cu rachetă balistică echipată cu „un focos nuclear fals”, a relatat luni agenţia de presă nord-coreeană de stat KCNA, receptată la Seul.

A patra demonstrație de forță într-o săptămână

Kim şi-a exprimat „satisfacţia” după acest weekend de exerciţii, conform KCNA. A fost a patra demonstraţie de forţă a Phenianului într-o săptămână, într-un moment în care Seulul şi Washingtonul îşi desfăşoară cele mai importante exerciţii militare comune din ultimii cinci ani.

Luni, Kim Jong Un a declarat că țara trebuie să fie pregătită să lanseze contraatacuri nucleare în orice moment pentru a descuraja războiul, transmite presa de stat.

Coreea de Nord consideră toate exerciţiile de acest gen drept repetiţii pentru o invadare a teritoriului său şi a avertizat în mai multe rânduri că va răspunde la ele într-un mod „zdrobitor”.

„Racheta era echipată cu un focos care simula o ogivă nucleară”, a precizat KCNA, potrivit Agerpres.

Presa de stat a transmis că o rachetă balistică nord-coreeană echipată cu un simulacru de focos nuclear, care a fost lansată duminică, a zburat aproximativ 800 de kilometri înainte de a lovi o țintă la o altitudine de 800 de metri, în scenariul unui atac nuclear tactic.

Teste sofisticate în ultima perioadă

Kim Dong-yub, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene și fost comandant al marinei sud-coreene, a declarat că ultimele exerciții ale Coreei de Nord par a fi „destul de specifice și sofisticate” în comparație cu seria de teste efectuate în septembrie și octombrie anul trecut.

„Acest lucru arată că Coreea de Nord își dezvoltă strategia nucleară, doctrina operațiunilor nucleare și sistemul de comandă nucleară”, a spus el.

Joi, Phenianul a efectuat un test cu racheta sa balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17, cea mai puternică din arsenalul său, în prezenţa liderului Kim Jong Un şi a fiicei sale şi chiar înaintea unei vizite în Japonia a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol.

După o relaţie rece timp de mulţi ani din cauza unei dispute istorice, Japonia şi Coreea de Sud, state vecine, au reluat discuţiile la cel mai înalt nivel şi au decis să facă front unit în faţa Coreii de Nord.

Este al doilea test cu ICBM efectuat de Phenian în acest an, despre care KCNA a spus că este un răspuns la exerciţiile militare „frenetice” ale Coreii de Sud şi SUA.

Testul a avut lor după ce marţi au fost lansate două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, iar la 12 martie au fost testate de pe un submarin două rachete strategice de croazieră.