Dacă nu va ploua până la jumătatea săptămânii viitoare, vom avea cea mai uscată lună mai din ultima jumătate de secol în regiunile de coastă din vest, care au trecut printr-o îndelungată perioadă de secetă, mai scrie agenţia KCNA, care precizează că în capitala Phenian au căzut numai 2 mm de precipitaţii în ultimele 30 de zile.

Şi ziarul nord-coreean Rodong Sinmun scrie despre acestă secetă, cerând populaţiei să gestioneze eficient resursele de apă. Potrivit acestei publicaţii, culturile de orez şi porumb sunt cele mai afectate, dar seceta provoacă pierderi şi celor de grâu, orz şi cartofi.

Penuria alimentară s-a agravat în Coreea de Nord, inclusiv în partea de sud-vest, considerată grânarul de orez al ţării. Populaţia nord-coreeană este afectată în mod cronic de lipsa alimentelor, situaţie agravată de fenomenele meteo, precum inundaţiile şi seceta, dar şi de proasta gestiune a resurselor.

ONU estimează că circa şase milioane de persoane, adică un sfert din populaţia ţării, au nevoie urgent de ajutor alimentar. Sute de mii de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul foametei de la mijlocul anilor ’90, potrivit evaluărilor unor ONG-uri, neexistând nici un bilanţ oficial.
SURSA: Agerpres