Coreea de Nord răspunde adesea la ceea ce consideră a fi „provocări” din partea SUA prin amenințări, iar acum susține 800.000 de persoane sunt pregătite să lupte cu Statele Unite. Declarația vine după ce liderul suprem, Kim Jong Un, a acuzat SUA și Coreea de Sud de creșterea tensiunilor.
800.000 de voluntari gata să lupte cu SUA
Coreea de Nord susține că aproximativ 800.000 dintre cetățenii săi s-au oferit voluntari pentru a se înrola sau reînrola în armata țării pentru a lupta împotriva Statelor Unite, a relatat sâmbătă ziarul de stat nord-coreean.
Aproximativ 800.000 de studenți și muncitori, numai vineri, din întreaga țară și-au exprimat dorința de a se înrola sau reînrola în armată pentru a contracara Statele Unite, a relatat ziarul Rodong Sinmun, potrivit Reuters.
„Entuziasmul în creștere al tinerilor de a se înrola în armată este o demonstrație a voinței de nezdruncinat a tinerei generații de a elimina fără milă maniacii de război care fac eforturi de ultimă oră pentru a elimina prețioasa noastră țară socialistă și de a realiza fără eșec marea cauză a reunificării naționale și o manifestare clară a patriotismului lor înflăcărat”, a declarat Rodong Sinmun din Nord.
Afirmația Nordului a fost făcută după ce Coreea de Nord a lansat joi racheta balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17, ca răspuns la exercițiile militare în desfășurare între SUA și Coreea de Sud.
Phenianul acuză SUA și Coreea de Sud de creșterea tensiunilor
Coreea de Nord a lansat racheta balistică intercontinentală în marea dintre peninsula coreeană și Japonia joi, cu câteva ore înainte ca președintele Coreei de Sud să zboare la Tokyo pentru un summit în care s-au discutat modalități de a contracara Nordul înarmat nuclear.
„Exercițiul de lansare a armei strategice servește ca o ocazie de a da un avertisment mai puternic inamicilor care escaladează în mod intenționat tensiunea în peninsula coreeană, în timp ce recurg în mod persistent la amenințări militare iresponsabile și nesăbuite”, a declarat agenția de știri de stat KCNA.
Rachetele balistice ale Nordului sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, iar lansarea a atras condamnarea guvernelor de la Seul, Washington și Tokyo.
Forțele sud-coreene și americane au început luni 11 zile de exerciții comune, denumite „Freedom Shield 23”, desfășurate la o scară nemaiîntâlnită din 2017 pentru a contracara amenințările tot mai mari ale Nordului.
Kim Jong Un a acuzat Statele Unite și Coreea de Sud de creșterea tensiunilor prin exercițiile militare.