Coreea de Nord provoacă îngrijorări la nivel internațional! Autoritățile de la Phenian au lansat joi, 17 noiembrie, o nouă rachetă balistică în Marea Japoniei, la doar câteva ore după ce au promis o ripostă la consolidarea alianței militare dintre SUA, Japonia și Coreea de Sud.
Coreea de Nord trimite o undă de șoc! Tocmai au lansat o nouă rachetă. Phenianul promite o ripostă feroce
Coreea de Nord a lansat joi, 17 noiembrie, o nouă rachetă balistică după anunțul de consolidare a alianței militare dintre SUA, Japonia și Coreea de Sud.
„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est”, a anunţat Statul Major al armatei din Coreea de Sud.
Amintim că amenințarea a venit după o întrevedere în marja summitului G20, unde Joe Biden a încercat să-l convingă pe Xi Jinping să intervină pe lângă Coreea de Nord pentru a o determina să renunţe la efectuarea unui test nuclear.
De asemenea, președintele din SUA, omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida au promis duminică un răspuns „puternic şi ferm” în cazul în care Phenianul va efectua acest test, care ar fi primul din 2017 şi al şaptelea din istoria sa.
Amenințarea venită din Coreea de Nord
Ministrul de Externe din Coreea de Nord, Choe Son Hui, a condamnat joi declarațiile celor trei lideri, susținând că acestea „aduc situaţia din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă”.
„Consolidarea ofertei americane de descurajare extinsă şi creşterea zilnică a activităţilor militare ale forţelor aliate în jurul peninsulei coreene sunt acte fără sens”, a afirmat ministrul nord-coreean, potrivit unui comunicat.
Întâlnire cheie între Biden și Xi Jinping
Amintim că preşedintele SUA a evocat, la întâlnirea pe care a avut-o în Indonezia cu omologul său chinez, Xi Jinping, situaţia drepturilor omului în China şi a reafirmat că nu doreşte modificarea statutului Taiwanului, dar a cerut reducerea presiunilor militare exercitate de Beijing.
Conform unui comunicat de presă, Joe Biden a exprimat preocupări privind practicile autorităţilor chineze în regiunile Xinjiang, Tibet şi Hong Kong, precum şi în general asupra drepturilor omului.
În privinţa Taiwanului, acesta a explicat detaliat că politica „o singură China” nu s-a schimbat, că SUA se opun modificării unilaterale a statutului de către oricare dintre părţi şi că lumea este interesată de menţinerea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan.
„Biden a formulat obiecţii faţă de acţiunile coercitive şi din ce în ce mai agresive ale Chinei asupra Taiwanului, care subminează pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiunea extinsă, periclitând prosperitatea globală”, a transmis preşedinţia SUA.