‘Nordul a încheiat aparent pregătirile tehnice pentru al treilea test nuclear. Nu lipseşte decât o decizie politică’, a indicat presei, sub rezerva anonimatului, expertul menţionat, adăugând că serviciile secrete sud-coreene şi americane urmăresc îndeaproape activităţile de la situl Punggye-Ri din nordul-estul RPDC.

Potrivit acestuia, Phenianul va utiliza de această dată, cel mai probabil, uraniu puternic îmbogăţit, de care Nordul dispune în cantităţi suficiente încât să fabrice între trei şi şase bombe nucleare, în plus la stocul de plutoniu.

SUA şi aliaţii lor, în special sud-coreeni suspectează Coreea de Nord de dorinţa de a proceda la un test nuclear după eşecul lansării rachetei cu un presupus satelit la bord în data de 13 aprilie, o tentativă denunţată de occidentali ca un test cu rachete cu rază lungă de acţiune. Racheta s-a dezintegrat la puţin timp după lansare.

Precedentele două teste, din octombroe 2006 şi respectiv din mai 2009, au urmat de asemenea unor lansări cu rachetă.

Fotografii din satelit arată o intensificare a activităţii la baza Punggye-Ri, după cum relata săptămâna trecută un site internet american specializat în Coreea de Nord.

RPDC dezactivase în iulie 2007 situl Yongbyon, unde produce plutoniu, şi demolase turnul de răcire în iunie 2008. Experţii estimează că regimul de la Phenian a produs suficient plutoniu pentru a fabrica între şase şi opt bombe nucleare.
În noiembrie 2010, în vizită la Phenian a fost un om de ştiinţă american la o uzină de îmbogăţire a uraniului la Yongbyon, unde ar exista mai mult de o mie de centrifuge, potrivit acestuia, circa 2.000, conform autorităţilor nord-coreene. Unii experţi consideră că situl de la Yongbyon ar produce aproximativ 40 de kg de uraniu puternic îmbogăţit în fiecare an. Presupunând că acest centru şi-a început activitatea în 2009, Coreea de Nord ar putea dispune la ora actuală de o cantitate de uraniu suficientă pentru trei-şase bombe nucleare.
SURSA: Agerpres TENSIUNI: Coreea de Nord amenință că va arunca Seulul în aer! "Vom declara război sfânt"