Partidul de la putere în Coreea de Nord şi-a amendat regulile pentru a crea un nou post de al doilea comandant de facto sub liderul Kim Jong Un, în timp ce urmăreşte să refacă politica internă, a relatat marţi agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, transmite Reuters.
Citând o sursă neidentificată familiară cu Coreea de Nord, agenţia scrie că deţinătorul noului post de „prim secretar” va conduce şedinţele în numele lui Kim Jong Un.
Kim şi-a consolidat puterea la un congres al Partidului Muncitoresc Coreean (PMC) în ianuarie, unde a fost ales secretar general al formaţiunii, luând un titlu deţinut ultima oară de regretatul său tată, Kim Jong Il.
Acum Kim vrea ca partidul să joace un rol mai mare în cadrul guvernului, în comparaţie cu administraţia tatălui său mai centrată pe armată, a adăugat agenţia.
Un nou post de secretar general în Coreea de Nord
Într-un comunicat, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat că noile reglementări de partid au fost publicate în Coreea de Nord după congresul din ianuarie. Dar ministerul, care este responsabil pentru relaţiile cu ţara vecină, nu poate dezvălui detalii, potrivit comunicatului.
Kim Jong Un a folosit pentru el însuşi desemnarea de „prim secretar” din 2012 până în 2016.
Noul post este cel mai înalt dintre cei şapte secretari ai partidului şi probabil a fost luat de Jo Yong Won din cadrul prezidiului de cinci membri al biroului politic, potrivit Yonhap.
Jo este considerat unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Kim şi a cărui numire în prezidiu a fost raportată de mass-media de stat.
La momentul reuniunii din ianuarie, analiştii l-au considerat ca ocupând poziţia numărul 3 în guvern, după Kim şi Choe Ryong Hae, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Populare Supreme.
Kim Jong Un deţine puterea aproape absolută în sistemul dinastic al Coreei de Nord de când a preluat-o după moartea lui Kim Jong Il în 2011.
Anul trecut, un parlamentar sud-coreean a declarat că agenţia de informaţii a ţării credea că sora lui Kim, Kim Yo Jong, servea ca „al doilea comandant de facto”, deşi nu în mod necesar desemnată ca succesorul său.