Racheta Nuri cântărește 200 de tone și folosește combustibil lichid. Aceasta a decolat marți pentru a doua oară de la Centrul Spaţial Naro din județul Goheung, ce se află în provincia Jeollanam-do, situată în extremitatea sudică a Coreei de Sud.
Racheta Nuri a decolat la ora locală 16:00 (7:00 – ora României) pentru a amplasa o sarcină utilă dintr-un satelit de verificare a performanţei sale de 162,5 kilograme şi un satelit fals de 1,3 tone.
„Nuri separă satelitul fals”, a raportat marți postul de televiziune YTN. La doar câteva minute distanță, aceeași sursă a spus că lansarea-test „pare a fi un succes”.
Racheta KSLV-II Nuri în trei trepte a fost proiectată de către Institutul de Cercetare Aerospaţială din Coreea de Sud (KARI) pentru a amplasa o sarcină utilă de 1,5 tone pe orbita terestră, la o distanță de 600/800 kilometri deasupra Pământului.
Menționăm faptul că aceste testări stau la baza planurilor actuale ale Coreei de Sud de a face primii paşi în programul său spaţial şi de aș atinge obiective din domeniul reţelelor 6G, a sateliţilor de spionaj şi a sondelor selenare. De aceea, Cercetare Aerospaţială din Coreea de Sud (KARI) a declarat anterior că intenţionează să efectueze încă patru teste de lansare până în 2027.
Prima lansare-test a rachetei KSLV-II Nuri a fost realizată în luna octombrie
Amintim faptul că prima lansare-test a rachetei sud-coreene Nuri a fost realizată în luna octombrie. Deși vehiculul spaţial a finalizat secvenţele de zbor, acesta nu a reuşit să amplaseze sarcina utilă de probă pe orbită deoarece motorul celei de-a treia trepte a încetat să mai funcționeze mai devreme decât era prevăzut. Inginerii au reglat rezervorul de heliu din a treia treaptă pentru a rezolva problema, relatează agenția de presă sud-coreeană Yonhap.
Menționăm faptul că programul utilizează doar tehnologie sud-coreană, KSLV-II Nuri fiind prima rachetă construită în Coreea de Sud.
Coreea de Sud colaborează cu SUA în domeniul spațial
În 2013, a fost prima lansare-test a Coreei de Sud, după multe întârzieri şi multe teste eşuate. Racheta respectivă a fost dezvoltată în colaborare cu Rusia.
În plus, în luna martie a acestui an, armata sud-coreeană a realizat prima lansare cu succes a unei rachete spaţiale cu combustibil solid, o altă parte a planurilor sale de a lansa sateliţi spion.
De asemenea, Coreea de Sud colaborează acum și cu Statele Unite ale Americii la o sondă care ar urma să fie amplasată pe orbita selenară.