Coreea de Sud a a lansat miercuri o rachetă pentru a plasa pe orbită un satelit şi pentru a intra în clubul select al puterilor spaţiale asiatice, după două eşecuri succesive în domeniu.
Racheta, KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle), cântărind 140 de tone, de concepţie ruso-coreeană, a fost lansată la 16.00 (07.00 GMT) de la baza Naro (sud), potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunile sud-coreene.
Testul de miercuri survine în contextul amplificării tensiunilor în Peninsula Coreea în legătură cu ameninţarea nucleară nord-coreeană. Phenianul este preocupat de impunerea de noi sancţiuni internaţionale, după lansarea unei rachete care a avut loc la 21 decembrie.
Peste 30 de ani, lansarea unui satelit în spaţiu va fi imposibil de realizat
Astronomii ruşi trag un semnal de alarmă, avertizând că, în treizeci de ani, lansarea pe orbită a unui satelit va fi o sarcină imposibil de realizat din cauza gunoiului spaţial.
“Lună de lună, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) trebuie să efectueze mai multe manevre de repoziţionare pentru a evita coliziunea cu deşeurile spaţiale”, a explicat Lidia Râhlova, şefa Departamentului de Astrometrie de pe lângă Institutul de Astronomie al Academiei de Ştiinţe a Rusiei.
Din cauza numărului mic de radare şi observatoare, astronomii ruşi sunt lipsiţi de capacitatea de a detecta corpurile mici cereşti, care includ, între altele, şi deşeul spaţial, a afirmat aceasta, în cadrul unui forum al astronomilor din Rusia, ce se desfăşoară zilele acestea la Moscova.
Potrivit expertei ruse, respectivele corpuri mici cereşti se deplasează de-a lungul orbitei cu o viteză de 15 de kilometri pe secundă – mai repede decât viteza glonţului.
Astfel, în cazul unei coliziuni cu un satelit sau un astronaut, care ar ieşi pentru o misiune în spaţiu deschis, consecinţele ar fi dintre cele mai grave.
ONU a înfiinţat recent o comisie pentru examinarea problemei, dar aceasta nu poate să se decidă încă în ce mod să fie neutralizat gunoiul spaţial. Unul din proiectele cele mai fantasmagorice luate în discuţie vizează amplasarea pe orbita Pământului a unei plase gigantice, capabilă să protejeze sateliţii şi Staţia Spaţială Internaţională de posibile deşeuri spaţiale.
Sursa: Agerpres