România și Coreea de Sud au semnat primul acord de cooperare într-un domeniu cheie. Acest demers reprezintă o mișcare importantă în consolidarea relațiilor bilaterale și în dezvoltarea colaborării între cele două state. Documentul a fost semnat la Seul de către ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și omologul său coreean, Shin Wonsik. Despre ce este vorba?
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat, la Seul, împreună cu omologul său coreean, Shin Wonsik, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării. Acesta este primul document de acest fel între cele două țări.
Angel Tîlvăr a dat detalii despre acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării. Ministrul a evidențiat că este primul document de acest fel între cele două țări.
Acordul cu Coreea de Sud, o bază solidă pentru cooperarea în domeniul apărării
El și-a exprimat convingerea că acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, spre beneficiul ambelor state.
„Sunt convins că acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, spre beneficiul ambelor state. Cred că există o varietate de domenii şi proiecte de interes pentru România şi Republica Coreea, mai ales în ceea ce privește transferul de tehnologie şi adaptarea armatelor noastre la provocările viitorului”, a comentat acesta.
Pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale
Conform lui Angel Tîlvăr, există o varietate de domenii și proiecte de interes pentru România și Republica Coreea. El a dat ca exemplu transferul de tehnologie și adaptarea armatelor la provocările viitorului.
Conform oficialului român, acordul privind cooperarea în domeniul militar reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale.
„Acordul privind cooperarea în domeniul militar reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deschizând noi oportunități de colaborare în domenii precum educație militară, instruirea în comun a personalului, medicină militară, cercetare-dezvoltare şi industria de apărare”, arată mesajul de pe Facebook al lui Angel Tîlvăr.
Reamintim că ţara noastră vrea să cumpere 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud.
Hanwha, compania care le produce, e singura care a rămas în licitaţia deschisă de MApN. Discuţiile continuă acum cu guvernul român.
Klaus Iohannis, în vizită la Seul
Președintele Klaus Iohannis a fost primit marți, în a doua zi a vizitei oficiale la Seul, în Coreea de Sud, de către președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.
El subliniază determinarea României de a extinde cooperarea bilaterală româno-coreeană pe baza unui Parteneriat strategic solid. Președintele României a menționat și nevoia de a aprofunda legăturile pentru a aborda provocările actuale.
Președintele Klaus Iohannis menționează că a avut discuții de fond cu președintele Yoon Suk Yeol, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Coreea.
Potrivit Administrației prezidențiale, pe agenda discuțiilor s-au aflat:
- consolidarea Parteneriatului Strategic
- cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării
- provocările regionale și globale
- promovarea ariilor sectoriale
- intensificarea comerțului și a investițiilor în diverse domenii, inclusiv energie verde și nucleară,
- noi tehnologii, IT&C,
- mediu
- schimbările climatice, infrastructură, sănătate și educație.