‘Orice act provocator precum publicarea unui aşa-numit comunicat legat de ‘problema nucleară a Nordului’ la conferinţa de la Seul ar constitui o insultă extrem de gravă’ la adresa defuncţilor lideri nord-coreeni, a indicat KCNA.

Eventualul document ‘va fi considerat o declaraţie de război la adresa noastră şi va bloca discuţiile privind denuclearizarea Peninsulei Coreea’, continuă aceeaşi agenţie de presă nord-coreeană.

‘A participa la acţiunile diabolice ale trădătorului Lee Myung-Bak ar agrava situaţia în peninsula coreeană’, conform aceleiaşi surse, care se referă la preşedintele sud-coreean, cunoscut pentru poziţia sa intransigentă faţă de Phenian şi gazdă a summitului la care sunt aşteptaţi mulţi şefi de stat, inclusiv preşedintele american Barack Obama.

Mass-media nord-coreene ameninţă constant Coreea de Sud în legătură cu un iminent nou război. Teoretic, cele două state sunt în situaţie de beligeranţă, conflictul din Peninsula Coreea (1950-1953) încheindu-se printr-un armistiţiu, nu cu semnarea unui acord de pace.

Autorităţile de la Seul au anunţat că programul nuclear nord-coreean nu se află pe agenda apropiatului summit, care va avea loc în zilele de 26 şi 27 martie în capitala Coreii de Sud.
SURSA: Agerpres