Coreea de Sud va discuta cu SUA despre implementarea unor operaţiuni cu active nucleare pentru a contracara amenințările Coreei de Nord

Biroul Prezidențial din Coreea de Sud a anunţat marţi, 3 ianuarie 2023, că Guvernul de la Seul și Casa Albă vor discuta despre planificarea şi implementarea în comun a unor operaţiuni care implică active nucleare americane pentru a contracara ameninţările Coreei de Nord.

„Pentru a răspunde armelor nucleare nord-coreene, cele două ţări discută despre modalităţi comune de împărtăşire a informaţiilor cu privire la funcţionarea activelor nucleare deţinute de SUA, precum şi planificarea comună şi realizarea în comun a acestora”, a explicat, marți, secretarul de presă Kim Eun, potrivit unui comunicat de presă citat de către agenția de presă Reuters.

Potrivit spuselor sale, Joe Biden „nu a avut de ales decât să spună NU” pentru că a fost întrebat pur şi simplu dacă cele două ţări „discută jocuri de război nuclear”, în timp ce exerciţiile nucleare comune pot fi organizate numai între statele care deţin arme nucleare. Declarația lui Kim Eun a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a zis că Statele Unite ale Americii nu vor discuta cu Coreea de Sud despre exerciţii nucleare comune, contrazicând afirmaţiile anterioare ale preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-Yeol.

Tensiunile se amplifică între Coreea de Sud și Coreea de Nord

Comentariile lui Yoon Suk-Yeol vin după ce acesta a făcut apel la o „pregătire de război” cu o capacitate „copleșitoare”, după un an marcat de numărul record de teste cu rachete ale Coreei de Nord și de intruziunea dronelor nord-coreene în Coreea de Sud săptămâna trecută.

„Armele nucleare aparțin Statelor Unite, dar planificarea, schimbul de informații, exercițiile și antrenamentele ar trebui să fie efectuate în comun de Coreea de Sud și Statele Unite”, a zis președintele Coreei de Sud într-un interviul acordat ziarului local Chosun Ilbo.

Yoon Suk-Yeol a zis în acel interviu că planificarea și exercițiile comune ar avea ca scop o implementare eficientă a „descurajării extinse” a SUA și că Washingtonul a fost „destul de pozitiv” cu privire la această idee. Termenul de „descurajare extinsă” înseamnă capacitatea armatei americane, în special a forțelor sale nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliaților SUA.

„Nu avem nimic de anunțat astăzi”, a afirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului, când a fost pus să vorbească despre comentariile făcute de către președintele Coreei de Sud, adăugând că alianța rămâne „solidă”.

Potrivit sursei citate anterior, comentariile lui Yoon Suk-Yeol au fost publicate la o zi după ce presa de stat din Coreea de Nord a relatat că Kim Jong Un a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) și o „creștere exponențială” a arsenalului nuclear al țării.