Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a afirmat că proiectul „Coridorul Verde”, esențial pentru securitatea națională a României, se află într-o fază avansată de dezvoltare, iar anul viitor va fi prezentat Studiul de Fezabilitate. Declarația a fost făcută după întâlnirea miniștrilor energiei din țările implicate în acest proiect.
Lovitură importantă pentru România. Țara noastră este placa turnantă pentru coridorul verde al Europei
CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat documentele de constituire ale companiei Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România. Această companie va implementa proiectul „Coridorul Verde”, care prevede instalarea unui cablu submarin de înaltă tensiune, curent continuu, ce va lega România și Georgia prin Marea Neagră, extinzând conexiunea până în Ungaria și Azerbaidjan.
Proiectul va juca un rol crucial în întărirea securității energetice naționale și regionale, îmbunătățirea conectivității în zona Mării Negre, diversificarea surselor de energie și valorificarea potențialului de energie regenerabilă, crescând astfel ponderea acesteia în mixul energetic național.
”Aproape acum doi ani proiectul a fost lansat, la Bucureşti, un proiect strategic pentru întreaga UE şi a fost prezentă şi doamna preşedintă Ursula von der Leyen. (..) Pentru noi, acest proiect reprezintă o chestiune de securitate naţională. Discutăm foarte mult despre nevoia de diversificare.
Dacă vă uitaţi la harta energiei în Europa, în ultimele luni şi zile, veţi vedea că pe Flancul estic plătim un preţ foarte ridicat şi asta este din cauză că nu avem destulă diversificare”, a spus ministrul Energiei.
Burduja a subliniat că sursele mai accesibile de energie nu ajung întotdeauna în est, motiv pentru care este necesară dezvoltarea unor rute suplimentare care să asigure securitatea și competitivitatea. În acest context, a menționat discuțiile legate de un Coridor Verde.
Ministrul a adăugat că proiectul „Coridorul Verde” reprezintă, de fapt, un răspuns ambițios la provocările trilemei energetice.
”Este un efort de echipă şi, aşa cum am spus, Bucureştiul este căminul nostru, dar şi căminul dumneavoastră de acum înainte.
Aşteptăm reuniunea numărul nouă a acestei familii, care va avea loc în Baku, şi unde vom vedea, desigur, primele rezultate (..) cu privire la Studiul de Fezabilitate”, a mai spus Burduja.
Securitatea energetică națională și regională se întărește
Proiectul „Coridorul Verde” joacă un rol crucial în întărirea securității energetice atât la nivel național, cât și regional. Acesta contribuie la creșterea conectivității în regiunea Mării Negre, diversificând sursele de aprovizionare și valorificând potențialul energiei regenerabile, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a ponderii acesteia în mixul energetic al României.
În plus, proiectul susține extinderea infrastructurii existente pentru a permite tranzitul energiei electrice din surse regenerabile către România și Ungaria, prin Georgia, și mai departe către alte țări europene.
Proiectul beneficiază de un sprijin considerabil din partea Comisiei Europene, fiind susținut personal de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat la semnarea acordului între părțile implicate, eveniment desfășurat la Palatul Cotroceni pe 17 decembrie 2022. De asemenea, Comisia Europeană a fost prezentă la toate reuniunile ministeriale și întâlnirile tehnice legate de acest proiect.
Astăzi, miniștrii energiei din cele patru state implicate au semnat un protocol de amendare a acordului, care specifică faptul că legislația europeană și obligațiile României și Ungariei ca state membre ale Uniunii Europene prevalează asupra prevederilor acordului inițial.
În plus, prin implicarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, se va analiza posibilitatea adăugării unei componente noi în studiul de fezabilitate: un cablu de fibră optică ce va conecta cele patru țări și în ceea ce privește fluxurile de date. În perioada următoare, vor fi identificate soluțiile necesare pentru implementarea acestei noi dezvoltări.