Niciun alt proiect major nu este depus la Comisia Europeană în afara magistralei de metrou M6, a afirmat, vineri, comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, care a adăugat că este trist că în alte state poate contribui la dezvoltarea şi deblocarea de proiecte, în timp ce în România primeşte doar acuzaţii şi insulte.

„Nu ştiu dacă aţi urmărit, dar aseară, ca la un semnal, după ce am zis că studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costă 1,8 milioane euro (şi nu 250, cât se avansase în spaţiul public), am început să fiu atacată într-un mod şocant. Aceste atacuri pornite ca la un semnal la adresa mea şi mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condiţiile în care toţi ştiu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcţionarilor din România care lucrează pe fonduri europene, fazând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp şi pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Ea a adăugat că ar fi înţeles să fie considerată trădătoare de partid şi de ţară dacă România ar fi avut depuse la Comisia Europeană zeci de proiecte care tergiversau sau care ar fi fost uitate perioade lungi de timp.

„Din păcate, nu mai avem în analiză proiecte majore depuse la Comisie în afara magistralei de metrou M6, proiect în legătură cu care încă aştept un răspuns la o scrisoare adresată de către directorul general al DG Regio, domnul Marc Lemaitre, ministrului Transporturilor, fără de care regulamentele nu îmi permit să adopt o decizie. Niciun alt proiect major nu e depus la Comisia Europeană, în condiţiile în care România a depăşit cu mult datele la care singură s-a angajat că le va depune, nu numai pentru spitalele regionale, dar şi pentru autostrăzile Piteşti-Sibiu, Târgu Mureş-Iaşi, Craiova-Piteşti, podul de la Brăila, metroul Pipera-Berceni, Centura Bucureştiului, etc. E trist că reuşim în alte state să dezvoltăm şi să deblocăm proiecte, iar de la Bucureşti primesc doar acuzaţii şi insulte. Nu numai eu, dar şi serviciile Comisiei Europene sau ale celorlalte instituţii europene”, a susţinut comisarul european.

 

Corina Creţu a afirmat că, în ceea ce priveşte viitorul buget european pentru perioada 2021 – 2027, „s-a zbătut pentru mai mulţi bani pentru România, astfel încât aceasta să beneficieze de încă 8 miliarde faţă de actuala perioadă de programare pentru investiţii în interesul cetăţenilor români”.

„Când reuşeşti, în ciuda plecării celui de-al doilea mare contributor la bugetul UE, Marea Britanie, să obţii o creştere cu 10 la sută a fondurilor europene pentru ţara ta, eşti, cu siguranţă, în slujba unor interese străine, nu-i aşa? Vă las pe dumneavoastră să apreciaţi munca şi loialitatea mea faţă de România şi Uniunea Europeană”, a menţionat oficialul european.

Reacţia Corinei Creţu vine în contextul în care secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a afirmat joi seara că aceasta „nu reprezintă poziţia oficială a PSD şi a României’. „Corina Creţu nu mai este pro-PSD, este mai mult pro-Bruxelles. Corina Creţu nu reprezintă, în momentul de faţă, interesul României de a construi spitale regionale la costuri de 10 ori mai mici. Ea reprezintă interesele unor cercuri de interese de la Bruxelles. Sigur că nu le convine: în momentul în care o ţară a UE găseşte o soluţie fără a le plăti lor studiile de fezabilitate, comisioanele şi tot ce mai trebuie, sigur că toţi iau foc. Noi vom lucra cu parteneri privaţi şi vom construi în beneficiul României şi românilor. Îi spun acum în direct: Corina, nu eşti mulţumită? Te mai duci o dată la Guvern şi discuţi! Acolo sunt specialişti care lucrează în interesul României şi pentru români”, a declarat Codrin Ştefănescu, la Antena 3. AGERPRES