"Apreciez foarte mult faptul că în societatea românească există o preocupare tot mai intensă pentru a analiza modul în care România ar trebui să folosească oportunităţile care i se oferă în cadrul financiar 2014 – 2020. În opinia noastră, a Comisiei Europene, credem că deja vremea dezbaterilor ar fi trebuit să treacă şi să trecem la implementarea proiectelor. România se află deja într-o mare întârziere, absorbţia în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi şi al operaţiunilor aprobate este mult prea mic. Ştim cu toţii, ca om care provine din România unde este o parte din sufletul meu, câtă nevoie avem de autostrăzi, de căi ferate moderne, de spitale noi. Şi trebuie să recunoaştem că, din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, lucrurile nu merg cum trebuie. Ritmul dezvoltării de proiecte şi al absorbţiei fondurilor trebuie accelerat", a subliniat Corina Creţu, la cea de a III-a ediţie a Forumului Fonduri Europene, organizat la Bucureşti.

Comisarul european a menţionat că la Bruxelles au fost asigurate toate condiţiile pentru ca România să atragă cât mai mulţi bani europeni şi totul depinde acum de autorităţile de la Bucureşti.

"Totul depinde acum în primul rând de autorităţile române, şi nu vorbesc numai de guvernanţi, ci şi de Parlamentul României, care are responsabilităţile sale, de autorităţile locale care au la rândul lor o serie de responsabilităţi. Este esenţial să fie pregătite şi finanţate cât mai rapid o serie de proiecte mari cu impact direct asupra vieţii oamenilor, în special în domeniul infrastructurii, domeniu în care timpul de pregătire este adesea lung şi complex. Este evident că regulamentele nu mai oferă statelor membre posibilitatea de a face absorbţie de dragul absorbţiei, avem nevoie de indicatori foarte clari atunci când implementăm un proiect. Din punctul meu de vedere, România are nevoie de proiecte în care principalul indicator să fie crearea de locuri de muncă", a adăugat Corina Creţu.

Potrivit oficialului european, obiectivul Comisiei Europene, ca şi cel al autorităţilor de la Bucureşti, este ca fondurile structurale şi de coeziune să reînceapă să sprijine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă pentru români.

"Într-o ţară în care investiţiile publice realizate cu fonduri europene reprezintă 70% din totalul investiţiilor publice, faptul că nu se absorb bani europeni pune în pericol inclusiv această creştere economică şi este păcat pentru că România, la ora actuală, potrivit tuturor statisticilor, figurează cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Deci, dacă absorbţia nu va începe în lunile următoare, România riscă să-şi pună singură piedică în calea dezvoltării economice şi sociale sustenabile. În perioada 2007 – 2013, absorbţia fondurilor europene pe hârtie este de 75% şi asta datorită unor eforturi imense făcute în ultimii doi – trei ani. (…) Fără o politică naţională adecvată, fără o strategie, fără planuri de acţiune şi o bună capacitate administrativă, fondurile structurale de investiţii nu sunt suficiente. (…) Avem 23 de miliarde pentru următorii patru ani, sunt importanţi, Uniunea Europeană îi pune la dispoziţia României, dar pentru a fi absorbiţi şi pentru a conduce la o îmbunătăţire reală a vieţii fiecărui român este nevoie de o pregătire a proiectelor şi de o capacitate administrativă îmbunătăţită. De aceea, vreau să salut eforturile Guvernului de a îmbunătăţi capacitatea administrativă, lucrăm împreună…", a adăugat Corina Creţu. AGERPRES