Corina Crețu, europarlamentar din partea PRO România, a povestit drama prin care a trecut chiar în această vară. Politicianul a fost diagnosticat cu o formă de cancer. A urmat tratamentul, iar în prezent mai are încă 5 ședințe de radioterapie.
Corina Crețu a fost diagnosticată cu cancer
„Eram la final de iulie și asteptam cu nerăbdare vacanța. Îmi cumpărasem bilete de avion sa merg la Oradea, sa particip la ședința Biroului Executiv al PRO Romania Bihor. Între timp, câteva analize, mai ales ca trecuse mult prea mult timp de la ultimele analize făcute.
“Operație de urgenta, nu are sens sa facem biopsie, e o mica tumoare care se vede, după forma, ca e cancer”.
Un cuvânt ca oricare altul, care nu însemna nimic pentru mine pana atunci. Am început o noua călătorie. Diagnosticul de la București s-a adeverit, dar biopsia a relevat faptul ca Dumnezeu m-a trimis la medic in timp. Faza incipienta.
Deja după operație chirurgul mi-a spus sunt perfect sănătoasă, dar pentru siguranta și pentru a evita reapariția, va trebui sa fac și radioterapie. Ca toate accidentele din viața mea, le-am luat așa cum erau, probleme pe care trebuie sa le rezolv pentru a putea merge mai departe. Am continuat toate planurile mele, cu excepția concediului. Mai am cinci ședințe de radioterapie.”, a scris Corina Crețu pe pagina ei de Facebook.
Românii nu își permit să meargă la controale de rutină
Cu această ocazie, europarlamentarul Corina Crețu a ținut să tragă un semnal de alarmă către Guvernul României pentru ca fondurile europene să se folosească pentru screening. Motivul ar fi că foarte mulți români nu își permit să facă controalele de rutină din cauza prețurilor mult prea mari.
„Foarte multe persoane îmi transmit ca nu își pot face examenele medicale de rutina din cauza prețurilor prea mari. Și oamenii au dreptate. Dar multe din aceste controale medicale pot fi subvenționate de Guvern, Comisia Europeana angajându-se, prin Planul de reducere a cancerului din Uniunea Europeana, sa le deconteze din fondurile europene.
Ne aflam in luna Octombrie, luna mondiala de lupta împotriva cancerului.
Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul inseamna, de fapt, diagnosticarea bolii in stadii in care aceasta poate fi curabila.
Situația persoanelor care amâna momentele atât de importante ale examinărilor medicale, nu din indolenta, ci din cauza lipsei resurselor materiale, se va agrava pe fondul exploziilor prețurilor la alimente, gaze, electricitate, produse alimentare.
Tocmai s-a semnat Acordul de Parteneriat între Comisia Europeana și Guvernul României. Pentru prima data, va exista un Program Operațional pentru Sănătate.
Din păcate, nu avem informații publice pentru a stii dacă din sumele enumerate mai sus Romania își propune sa subvenționeze controalele medicale propuse de Comisie.
Stim însă ca, in acest scop, Comisia va pune la dispoziția Statelor Membre o suma de aproximativ 100 de milioane EUR din programul EU4Health și Orizont Europa. Aceste sume au fost deja aprobate, dar vom vota curand in Parlamentul European o finanțare suplimentară în cadrul programului EU4Health 2023.
În plus, statele membre pot folosi și fondurile alocate în cadrul politicii de coeziune, în special Fondul de dezvoltare regională și Fondul social european plus, pentru a cofinanța o parte din investițiile și cheltuielile necesare.
Depistarea cancerului salvează vieți. Putem vorbi de vindecare în urma depistarii precoce a unor tipuri de cancer. Și nu poți depista faze incipiente decât mergând regulat la control. Cancerul nu doare in primele faze, de aceea e depistat de prea multe ori prea târziu, de aceea se pune un atât de mare accent pe preventie.”, a mai scris Corina Crețu pe Facebook.