EXCLUSIV Adevărul despre Cornel Dinicu. Un ofițer SRI face dezvăluiri despre cazul Ferma Dacilor

Cornel Dinicu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Ovidiu Micsik

Adevărul despre Cornel Dinicu. În cadrul ediției de miercuri, 10 ianuarie, a podcastului „Hai România”, fostul ofițer de contraspionaj al SRI, Daniel Savu, retras din activitate în 1999, a oferit mai multe informații despre cazul Ferma Dacilor. Emisiunea a fost moderată de Robert Turcescu, la discuție au participat și jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea. Daniel Savu, fostul ofițer SRI, a oferit detalii privind ramificațiile cazului Cornel Dinicu - Ferma Dacilor și impactul acestuia asupra scenei politice din România.

Fostul ofițer SRI Daniel Savu oferă noi informații despre Cornel Dinicu

Daniel Savu, fost ofițer de contraspionaj, a adus în atenție, în emisiunea de tip podcast „Hai România”, noi detalii despre cazul Ferma Dacilor-Cornel Dinicu.

Fostul ofițer al SRI a vorbit despre momentul în care a aflat pentru prima dată despre Cornel Dinicu. Potrivit lui, patronul de la Ferma Dacilor ar fi avut prieteni în cadrul SRI Prahova. Daniel Savu susține că Dinicu ar fi avut „ramificații” până în Buzău.

„La un moment dat eu, ca ofițer de constraspionaj, am avut nevoie să ajung în zona Mizil. Și Coneliu Păltânea, care era șeful secției SRI Prahova, un om foarte puternic în țară, mi-a spus: «Am eu un om de încredere acolo, Dinicu».

Este foarte curios cu acest Cornel Dinicu câte corelații ar fi avut în România. Eu îl bănuiesc că a lucrat sub multe steaguri. (…) Prin 93-94, nu mișca nimic în zona Mizilului fără voia lui Dinicu și se întindea cu ramificațiile până în Buzău.

Îi știau toți de frică. El era cu mușchii, dar îl ducea și capul – nu era pur și simplu un bătăuș”, a precizat Daniel Savu.

Patronul de la Ferma Dacilor, legături cu Aurelian Pavelescu și Adrian Năstase

Conform declarațiilor invitatului lui Robert Turcescu, Cornel Dinicu a fost numit consilier parlamentar de către Aurelian Pavelescu. Această reușită ar fi fost rezultatul unei scheme puse în practică de Dinicu.

„Dinicu l-a salvat de la o bătaie cruntă în nu știu ce locație pe actualul președinte al PNȚCD. Eu știu că Dinicu regiza bătăile astea – «Făceți-vă că îl bateți pe ăla, ca să vin eu cu mușchii». Așa l-a prostit pe Pavelescu”, a precizat fostul ofițer SRI.

Daniel Savu afirmă, de asemenea, că există o legătură semnificativă între patronul de la Ferma Dacilor și fostul prim-ministru Adrian Năstase. Potrivit fostului ofițer, Dinicu i-ar fi oferit lui Adrian Năstase colegiul din Prahova, Mizil, controlat în mod total, la acea vreme, de patronul Ferma Dacilor.

„Dinicu a ajuns la sfârșitul anilor ‘90 să îl scoată deputat. Adrian Năstase a dorit un colegiu sigur, unde să iasă fără nicio problemă. Și i s-a oferit cel mai sigur colegiu din Prahova, Mizil, unde nimeni nu mișca de Dinicu.

El și cu an alt prieten al lui, Răzvan Alexe, împușcat de Sandu Geamănu, i-au făcut campanie lui Năstase în 2000 la Mizil. Năstase a ajuns premier – vă dați seama ce intrare avea Dinicu”, potrivit ofițerului.

SURSA FOTO: Facebook, Daniel Savu

Ferma Dacilor a fost construită în 2013

Conform informațiilor furnizate de fostul ofițer SRI, în anul 2013, Cornel Dinicu a început construcția complexului turistic Ferma Dacilor. În acest scop, el a ales locurile în care a copilărit și unde „toată lumea îl știa de frică”.

„S-a apucat la el acasă, unde copilărise, pe dealurile alea sterpe. Era o pustietate, pârloagă – așa le-a și luat terenurile ălora și a făcut o locație de vreo 40 de hectare. Avea și niște bani puși deoparte, mai făcuse niște isprăvi prin Mizil – hotel, piscină.

Toată zona îi știa de frică și când era de voturi el stabilea: «Votați-l pe ăla!». Și toți mergeau încolonați”, a precizat invitatul lui Robert Turcescu.

Probleme cu autoritățile din cauza lipsei autorizațiilor de funcționare

Construcția realizată de Cornel Dinicu pentru Ferma Dacilor nu dispunea de numeroase autorizații de funcționare, ceea ce i-a generat neplăceri și controverse cu autoritățile.

Fostul ofițer SRI a relatat că, în perioada în care și-a construit ferma, Dinicu a intrat rapid în conflict cu autoritățile județene, dominate atunci de PSD. În anii 2016 și 2017, autoritățile PSD au desfășurat controale în zona respectivă.

După constatarea unor nereguli, în 2019, autoritățile au obținut o hotărâre judecătorească pentru demolarea locației prin intermediul instanței. În același an, însă, conducerea județeană a fost schimbată, iar Iulian Dumitrescu a devenit președintele consiliului județean.

Acesta s-a transferat de la Călărași, unde l-a susținut pe Dumitrescu pentru a deveni parlamentar, la Prahova, în urma unui demers al lui Cătălin Predoiu, fost ministru de Interne.

Dinicu a reușit să evite demolarea și să anuleze decizia în instanță începând din 2019, perioadă în care Cătălin Predoiu deținea funcția de ministru al Justiției.

„Prin anii când și-a făcut el ferma, în scurtă vreme a intrat în conflict cu autoritățile județene, care pe vremea aia erau PSD-iste. În 2016, 2017 autoritățile PSD-iste au făcut controale pe acolo.

Au văzut că nu era în regulă nimic și au obținut în 2019 o hotărâre judecătorească de demolare a acestei locații, prin judecătorie. În 2019 s-a schimbat însă conducerea județeană și a ajuns acum dl Iulian Dumitrescu, care este acum președintele consiliului județean și care este evanghelic.

A venit de la Călărași, unde dl Dumitrescu l-a făcut parlamentar pe dl ministru de Interne, Cătălin Predoiu. La rândul lui dl Predoiu l-a mutat pe dl Dumitrescu la Prahova.

Coroborez lucrurile cu faptul că, din 2019, Dinicu a reușit să scape de demolare, a reușit să anuleze în instanță decizia, când ministru de Justiție era dl Cătălin Predoiu. Eu nu îl suspectez pe Dinicu de nicio credință, dar s-a folosit de ei ca să scape”, a declarat ofițerul.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea completă a podcastului „Hai România”, accesând acest link.