Cornel Dinicu, plasat sub control judiciar

Contestația procurorilor Parchetului de lângă Tribunalul Prahova împotriva deciziei magistraților Judecătoriei Ploiești, dată luni, prin care lui Cornel Dinicu i s-a schimbat măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, a fost respinsă ca nefondată de către judecătorii de drepturi și libertăți ai Tribunalului Prahova.

Conform informațiilor obținute din portalul instanței de judecată, Cornel Dinicu are permisiunea de a comunica cu persoanele implicate în dosar și cu administratorii menționați în acte, Adelina Ilie și Adrian Vitomir Ristin, în timpul perioadei în care este supus măsurii de control judiciar. Această măsură a fost prelungită și pentru acești administratori.

Prin urmare, putem afirma că este vorba despre o decizie definitivă. Iar acest lucru înseamnă că, începând cu momentul comunicării deciziei, Cornel Dinicu poate părăsi arestul la domiciliu.

Mâine, 30 martie, Cornel Dinicu va participa la o ceremonie de plantare a pomilor care va avea loc la Ferma Dacilor, în memoria celor care și-au pierdut viața în urma incendiului. De asemenea, va avea loc o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți.

Ferma Dacilor, incendiu, reconstituire
Ferma Dacilor / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Dinicu se afla în arest la domiciliu din luna februarie

Amintim că la începutul lunii ianuarie, Cornel Dinicu a fost reținut și plasat în custodie preventivă. Patronul Fermei Dacilor a fost acuzat de distrugere din culpă, care a avut consecințe grave. Din data de 1 februarie, el se află în detenție la domiciliu.

În dimineața zilei de 26 decembrie 2023, un incendiu devastator a izbucnit la Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova, soldat cu opt decese, printre care și trei copii.

Administratorii complexului turistic – Cornel Dinicu, Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie – sunt acuzați de distrugere din culpă în urma dezastrului. Ancheta a stabilit că construcția principală a clădirii a fost realizată fără avize și autorizații corespunzătoare.

Demersurile pentru aducerea la legalitate au fost efectuate încălcând normele legale. Clădirea cuprindea un restaurant, o bucătărie și spații de cazare atât la parter, cât și la mansardă.

„De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 05,45, a unui incendiu (…), sursa probabilă a incendiului fiind ‘efectul termic al curentului electric”, preciza anterior Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Mai multe puteți citi aici.