Cornel Dinu este în doliu. Antrenorul român a suferit o pierdere imensă și a făcut mărturisiri surprinzătoare cu privire la trecerea în neființă a unui om deosebit. Ce s-a întâmplat?
Cornel Dinu, grav afectat de moartea legendarului Franz Beckenbauer
Cornel Dinu a fost profund afectat de trecerea în neființă a lui Franz Beckenbauer, recunoscând că dispariția legendei germane l-a inspirat să se gândească la anumite versuri celebre.
Poreclit „Kaiserul”, fostul fotbalist german legendar a fost câștigător al Campionatului Mondial atât în calitate de jucător în 1974, cât și ca antrenor în 1990. El a încetat din viață în data de 7 ianuarie, dar anunţul a venit abia pe 8 ianuarie. Decesul lui a avut loc după o îndelungată perioadă în care s-a confruntat cu diverse afecțiuni de sănătate.
Vestea despre decesul lui Franz Beckenbauer l-a afectat profund pe Cornel Dinu. Aflând despre tragicul eveniment, Dinu a mărturisit că pierderea legendarului fotbalist german îl face să se gândească la niște versuri celebre ale poetului Serghei Esenin din „Ne ducem toți”.
Cornel Dinu a povestit și că a avut șansa de a juca de două ori împotriva marelui sportiv german. ba chiar l-a cunoscut și personal.
„A fost un model de fotbalist, ca valoare și ca eleganță. El a inovat în fotbal, a creat modelul acela cu un libero care avansa cu mingea la picior și producea o superioritate pentru echipa lui.
Și pe mine m-a inspirat ca stil de joc, mai ales că fuseserăm cu toții impresionați de prestația lui din finala Cupei Mondiale din 1966, în finala cu Anglia, atunci când a jucat accidentat fiind la mână, cu brațul lipit la piept.
Am jucat de două ori contra lui, l-am și cunoscut personal, am avut ocazia să vorbim în martie 1990, atunci când naționala României a jucat la Munchen un meci caritabil contra lui Bayern”, a povestit Dinu.
Franz Beckenbauer s-a retras din lumea sportului de un deceniu
Cornel Dinu a declarat că îi cunoștea problemele de sănătate, care l-au făcut să se retragă în Salzburg.
„Știam ca era bolnav de ceva vreme, dispăruse de la Bayern de vreo zece ani și se retrăsese în Salzburgul atât de drag lui, în muzica lui Mozart.
Muzica lui Beckenbauer pe teren a fost una de un calm deosebit. Dispariția lui mă duce cu gândul la celebrele versuri ale lui Esenin…”, a mărturisit Conel Dinu, pentru Fanatik.
Decesul acestui fotbalist legendar i-a amintit lui Cornel Dinu aceste versuri ale poetului rus:
„Ne ducem toți câte puțin, mereu,
Către-un liman de tihnă și-mpăcare,
Poate curând va trebui și eu,
Bulendrele să-mi strâng pentru plecare.”
Franz Beckenbauer este frecvent considerat cel mai mare fotbalist al Germaniei. În perioada în care a activat ca jucător, a îndeplinit rolul de căpitan al echipei Bayern Munchen și al naționalei Republicii Federale Germane.
Între 1964 și 1977, a obținut nu mai puțin de 13 trofee în cei 14 ani petrecuți la echipa bavareză, incluzând trei Cupe ale Campionilor Europeni. El a reușit să câștige triumfuri consecutive în anii 1974, 1975 și 1976. Acest lucru i-a consolidat reputația. Germanul este considerat unul dintre cei mai remarcabili fotbaliști din istoria sportului.
La nivelul selecționatei Germaniei (Mannschaft), Franz Beckenbauer a strâns 103 selecții și a înscris 14 goluri. El a triumfat în calitate de campion mondial în 1974. De asemenea, echipa germană a obținut locul al doilea în 1966 și locul al treilea în 1970 în cadrul Cupei Mondiale.
Astfel, a contribuit la perioada de glorie a fotbalului german. Beckenbauer va rămâne o figură emblematică în istoria fotbalului, atât pe plan național, cât și la nivel internațional.