Directorul Direcției Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală și Infrastructura Rurală din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Cornel Ștefan, în cadrul conferinței „Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară“, a anunțat că, prin PNDR 2014-2020, România beneficiază de 8,13 miliarde euro, la care se adaugă 1,34 miliarde euro din bugetul național.
„După trei ani de la implementare a programului PNDR, am activat 35 de submăsuri, au rămas șapte submăsuri care urmează să fie lansate. Avem plăți efectuate în valoare de 1,89 miliarde euro, cu un grad de absorbție efectiv de 25,6%. Gradul de absorbție, înseamnă plăți efectuate, însă, programul este mult mai bine accesat, avem 20.121 proiecte selectate și 17.449 proiecte contractate, în valoare 2,07 miliarde euro. În 2017 au fost lansate sesiuni al căror buget înseamnă 2,3 miliarde euro“, a anunțat oficialul Ministerului Agriculturii.
În prezent, oficialii MADR derulează mai multe măsuri de finanțare și dezvoltare a fermelor și exploatațiilor agricole. „Câteva din măsuri ale PNDR care se referă la investițiile din agricultură și procesare. Submăsura 4.1. se referă la investițiile în exploatațiile agricole, și finanțăm modernizarea și extinderea fermelor zootehnice și vegetale“, a dat ca exemplu directorul din cadrul MADR. Potrivit acestuia, rata de sprijin poate ajunge până la 90% din valoarea proiectului, în funcție de zona în care se dezvoltă acesta și de beneficiari – dacă este zonă defavorizată, tânăr fermier sau tipul investiției. Valoarea unui astfel de proiect poate ajunge până la 2 milioane euro.
O altă submăsură este cea care vizează investițiile în exploatațiile pomicole. „Prin PNDR noi acordăm sprijin pentru plantațiile pomicole și reconversia acestora. Pentru creșterea suprafețelor ocupate de pepiniere cât și extinderea și modernizarea unităților de procesare. Avem un deficit de procesare al fructelor, rata de sprijin poate ajunge la 90%, iar valoarea unui proiect poate fi de maximum 1,05 milioane euro“, a mai precizat oficialul MADR.