Corneliu Porumboiu reacționează în urma acuzațiilor aduse de DIICOT
„La data de 18.10.2021 am fost audiat de către DIICOT STRUCTRURA CENTRALĂ într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul invocat de DIICOT în sarcina mea și a societății mele este în cuantum total de 26.555 Lei și provine exclusiv din relația comercială dintre societatea mea cu un singur furnizor, derulată în anul 2014. Acuzațiile personale care mi se aduc rezultă din calitatea mea de administrator al societății.
Niciuna dintre acuzațiile care mi se aduc mie sau societății mele nu sunt adevărate iar documentele care atestă netemeinicia acuzațiilor vor fi prezentate în cadrul contestațiilor pe care urmează să le formulez. În calitatea mea de scenarist și regizor nu am supravegheat direct raporturile comerciale care fac obiectul dosarului penal iar ca administrator al societății am delegat aceste domenii de activitate unor persoane competente. Am încredere că analizarea documentelor pe care le voi prezenta parchetului va duce la înlăturarea oricărui dubiu privind nevinovăția mea și a societății mele.
Este însă regretabil că, deși dosarul penal este format în anul 2016 și privește raporturi contractuale din 2014, niciodată până la punerea mea sub acuzare din data de 18.10.2021 nu mi s-a solicitat vreo lămurire privind raporturile contractuale vizate. Mai mult, deși dosarul vizează peste 100 de persoane și un prejudiciu total de aproape 10 milioane Lei, numele meu este vehiculat în mod disproporționat prin raportare la prejudiciul, și acesta neadevărat, de 26.555 Lei care mi se impută. Am încredere că justiția va remedia cât mai repede această eroare”, a transmis Corneliu Porumboiu într-un comunicat.
Acuzațiile aduse de DIICOT
În urma săvârșirii infracţiunilor de evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT.
Faptele respective sunt mai vechi, din 2013-2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind spălaţi prin firme fantomă
Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au calitatea de suspecţi. Totuși, în dosar ar mai fi implicaţi şi alţi regizori şi producători de film.
De asemenea, un comunicat al DIICOT arată se efectuează în acest caz cercetări faţă de 100 de persoane fizice şi juridice, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 9.970.344 lei.
Procurorii susţin că, în perioada 2013 – 2015, mai multe societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate şi au declarat fiscal mai multe achiziţii de servicii şi bunuri de la societăţi comerciale ce aveau comportament specific societăţilor fantomă (nu funcţionau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificaţi administratorii acestora, aceleaşi persoane aveau diferite calităţi în cadrul societăţilor, nu au depus sau au depus doar în parte declaraţiile fiscale, aveau asociaţi persoane cetăţeni străini ce nu au putut fi identificaţi pe teritoriul României).
„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc)”, este scris comunicatul respectiv.