Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon, fost puşi sub acuzare de DIICOT!

Faptele respective sunt mai vechi, din 2013-2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind spălaţi prin firme fantomă, conform informațiilor transmise de agerpres.ro

Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au calitatea de suspecţi. Totuși, în dosar ar mai fi implicaţi şi alţi regizori şi producători de film.

Se efectuează cercetări faţă de 100 de persoane fizice şi juridice

De asemenea, un comunicat al DIICOT arată se efectuează în acest caz cercetări faţă de 100 de persoane fizice şi juridice, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 9.970.344 lei.

Procurorii susţin că, în perioada 2013 – 2015, mai multe societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate şi au declarat fiscal mai multe achiziţii de servicii şi bunuri de la societăţi comerciale ce aveau comportament specific societăţilor fantomă (nu funcţionau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificaţi administratorii acestora, aceleaşi persoane aveau diferite calităţi în cadrul societăţilor, nu au depus sau au depus doar în parte declaraţiile fiscale, aveau asociaţi persoane cetăţeni străini ce nu au putut fi identificaţi pe teritoriul României).

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc)”, este scris comunicatul respectiv.

O parte din membrii grupului figurau ca asociaţi sau administratori în cadrul mai multor societăţi comerciale implicate în activitatea infracţională. Facturile emise şi supuse controlului de către organele fiscale aveau acelaşi tipar, le lipseau menţiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat şi vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societăţile prestatoare, transmite DIICOT. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO.