SC Prodlacta Brașov acuză Consiliul Judeţean Braşov nu şi-a respectat obligaţiile contractuale și nu i-a achitat contravaloarea laptelui livrat pentru unitățile de învățământ.
Directorul general al societății, Mariana Eftimie, susține că factura în valoare de peste 3,3 milioane de lei, aferentă perioadei ianuarie-iunie 2010 nu a fost achitată, Consiliul Judeţean motivând că nu i-au fost alocate fonduri suficiente de la Bugetul de Stat pentru derularea Programului Guvernamental “Laptele şi Cornul”. Însă, Ministerului Finanţelor Publice-Direcţia Generală de Sinteză a politicilor bugetare prin adresa 373436/02.11.2010 a infirmat acest lucru.
Astfel, societatea Prodlacta nu și-a mai putut plăti furnizorii, fiind creat un blocaj economic. Mariana Eftimie spune că banii ar fi fost utilizați pentru plata altor contracte din Programul Guvernamental “Laptele si Cornul” aferente anului şcolar următor(2010 – 2011).
Mai mult, conducerea Prodlacta acuză Consiliul Judeţean Braşov că, deși ar fi putut aduce suplimentar la bugetul judeţului suma de 225.920 de euro din fonduri europene nerambursabile, pe care ar fi putut să le acceseze ca ajutor financiar pentru laptele furnizat elevilor din instituţiile şcolare, conform Regulamentului (CE) nr.657/2008 al Comisiei publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 11.07.2008, nu a întocmit şi nu a dispus documentaţia necesară, pierzând astfel grantul.
În replică, vicepreședintele Consiliului Judeţean Braşov, Ioan Ochi a precizat pentru Capital că, în lipsa banilor, instituția a anunțat Prodlacta că reziliază contractul, dar societatea a continuat să furnizeze laptele.
”În prezent ne judecăm cu societatea Prodlacta. Ne pare rău că nu am putut continua programul “Laptele şi Cornul”, dar am discutat cu ministrul Finanțelor, care ne-a asigurat că de anul viitor aceste programe vor avea buget separat. La nivelul județului Brașov sunt necesare pentru acest program circa 10,8 milioane de lei”, a spus Ochi.