Țările din zona euro fac eforturi de a rezista creşterii creditelor neperformante şi a împiedica fondurile specializate pe 'distressed debt' să cumpere aceste creanţe la preţuri mici. BCE s-a decis să intervină.
Autorităţile europene lucrează la un site online, similar cu cel al Amazon, care ar permite vânzarea creditelor bancare în valoare de sute de miliarde de euro care au devenit neperformante din cauza crizei coronavirusului, în încercarea de a susţine economia şi a contracara dominaţia marilor investitori americani specializaţi pe credite neperformante, transmite Reuters.
Proiectul, susţinut de mai mulţi oficiali din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), este parte din eforturile ţărilor din zona euro de a face faţă creşterii creditelor neperformante şi a împiedica fondurile specializate pe ‘distressed debt’ să cumpere aceste creanţe la preţuri mici.
Coloșii care cumpără credite neperformante
„Ideea este să deschidem piaţa pentru cumpărătorii de mici portofolii, cu o platformă de tip Amazon sau eBay, unde să poţi naviga online… Aceasta ar putea pune în mişcare piaţa”, a declarat Edward O’Brien, un înalt responsabil de la BCE implicat în acest proiect.
După ultima criză financiară mondială, marile fonduri specializate pe ‘distressed debt’ au preluat credite neperformante în valoare de miliarde de euro, iar în acest proces au preluat şi numeroase proprietăţi a căror valoare a crescut între timp.
„Piaţa creditelor neperformante este dominată de câţiva mari jucători. În mod normal, una din aceste firme poate achiziţiona un mare portofoliu cu reduceri semnificative”, a spus Edward O’Brien.
Un studiu elaborat de firma de consultanţă Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019, aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.
Dispozitivul nu a fost încă validat
În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi elibera bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.
Dispozitivul avut în vedere de BCE, care nu a fost încă validat şi trebuie să fie discutat vineri cu oficialii Uniunii Europene, se inspiră din platforma italiană BlinkS, care face legătura între cumpărătorii şi vânzătorii de credite neperformante, precum şi din licitaţiile de datorii organizate de o agenţie federală americană.
Dacă statele membre UE îşi vor da acordul, noua platformă ar putea fi plasată sunt responsabilitatea Mecanismului unic de rezoluţie (SRB), o agenţie a Uniunii Europene cu sediul la Bruxelles care se ocupă de dezmembrarea băncilor în faliment.
Îngrijorările BCE
„De ce fiecare contract public este scos la licitaţie în cadrul unei competiţii deschise iar creditele neperformante sunt vândute în spatele uşilor închise?” a apreciat Bostjan Jazbec, unul dintre directorii SRB.
Volumul datoriilor din zona euro considerate puţin probabil să fie rambursate deplin este estimat la peste 500 miliarde de euro, incluzând şi creditele imobiliare, datoriile la cardurile de credit şi împrumuturile pentru achiziţionarea de automobile.
Şi analiştii se aşteaptă ca această cifră să continue să crească.
Pentru bănci, este ceva normal să vândă portofolii de credite neperformante către investitori, cu pachete care uneori depăşesc 10 miliarde de euro, însă BCE este îngrijorată că această metodă favorizează marii cumpărători.
Prin noua platformă avută în vedere de BCE, care ar putea deveni operaţională la începutul lui 2021, mărimea pachetelor de credite ar putea fi redusă până la 10 milioane de euro, în speranţa că astfel vor fi atraşi şi cumpărători mai mici care ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru a achiziţiona aceste creanţe.