Secretarul general al OECD a declarat că șocul economic este profund și greu comparabil cu alte crize întâlnite până acum. Gurria a precizat că pandemia ar putea reduce la jumătate creșterea economică globală, ajungând la 1,5%, dar că nu se va rezuma doar la atât.
Gurría a spus că incertitudinea economică creată de focarul de virus a însemnat că economiile suferă deja un șoc mai mare decât în timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie sau a crizei financiare din 2008. ”Numărul celor ce își vor pierde locurile de muncă nu poate fi încă estimat și, chiar de ar fi cu putință acest lucru, nimeni nu poate garanta că lucrurile nu se vor înrăutăți”, a zis secretarul general al OECD, subliniind că economia mondială va avea nevoie de mulâi ani pentru a reveni la performanțele din, să zicem, 2018.
„Nu știm cât va fi nevoie pentru a remedia șomajul, pentru că nu știm câți oameni vor ajunge în șomaj. De asemenea, nu știm cât de mult ne va lua pentru a pune pe picioare sutele de mii de întreprinderi mici și mijlocii care suferă deja”, a precizat Gurria.
Gurría a mai atras atenția că în urmă cu doar câteva săptămâni, factorii de decizie din clubul G20 credeau că redresarea va lua o formă „V” – cu o scădere bruscă și o puternică reluare a activității economice urmată rapid de o revenire a creșterii, ceea ce este mult prea optimist”.