„Am depăşit săptămâna aceasta pragul de 10.000 de decese în rândul rezidenţilor căminelor de bătrâni, suntem în prezent la 10.270”, a declarat într-o conferinţă de presă Yves Van Laethem, unul dintre purtătorii de cuvânt ai autorităţilor responsabile cu gestionarea crizei.

Această cifră reprezintă 56% din numărul total de decese înregistrate în ţară, care s-a ridicat vineri la 18.371, un recensământ care include şi decesele suspectate că ar fi fost provocate de noul coronavirus, fără ca acest lucru să fi fost confirmat printr-un test.

Aceste date au plasat Belgia, o ţară cu 11,5 milioane de locuitori, pe primul loc în lume (excluzând micro-statele, precum San Marino) în ceea ce priveşte mortalitatea raportată la populaţie, potrivit datelor AFP.

În căminele de bătrâni, curba deceselor îşi continuă „creşterea uşoară”, situaţia rămânând „precară şi dificilă”, a adăugat Van Laethem.

Primii care vor primi vaccin anti-COVID

Rezidenţii şi personalul din circa 1.500 de cămine de bătrâni au prioritate în Belgia la primele vaccinări împotriva COVID-19.

Acestea nu vor fi efectuate pe scară largă mai devreme de săptămâna care începe la 4 ianuarie, însă vaccinări „simbolice” ar putea fi organizate între Crăciun şi Anul Nou, potrivit unor surse.

Amnesty International Belgia a denunţat într-un raport din noiembrie „abandonarea” căminelor de bătrâni belgiene de către autorităţi în timpul pandemiei.

Campania de vaccinare va începe pe 5 ianuarie

Belgia va începe la 5 ianuarie campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunţat premierul belgian Alexander De Croo, care a precizat că detaliile strategiei urmează să fie agreate la diferite niveluri, după o aprobare a vaccinurilor, relatează ziarele La Libre Belgique şi La Derniere Heure.

„Există o propunere a strategiei (de vaccinare) care va fi analizată între diferitele autorităţi” din ţară, a explicat De Croo, în cursul unei vizite la unităţi speciale ale poliţiei federale belgiene.

„Când vaccinurile vor fi gata, ţara noastră va fi pregătită. Vom avea aşadar acorduri clare cu privire la cine va fi vaccinat în prima fază şi la maniera în care se va desfăşura (vaccinarea). La 5 ianuarie noi vom fi pregătiţi, la fel ca alte ţări. Pentru a vaccina cât mai rapid posibil cât mai mulţi belgieni”, a adăugat şeful executivului federal al Belgiei.

Prima fază a campaniei de vaccinare va viza doar „un grup extrem de restrâns de persoane, cu siguranţă personalul medical din spitale”, a declarat şeful executivului regiunii Valonia, Elio Di Rupo, într-o şedinţă a parlamentului regional.

În opinia sa, vaccinarea întregii populaţii va lua „enorm de mult timp pur şi simplu din motive de disponibilitate fizică”. „Va trebui să avem răbdare”, a avertizat el.