Băncile europene au cerut autorităţilor din Uniunea Europeană să relaxeze cerinţele de capital şi alte bariere de reglementare, în ideea de a ajuta companiile care trec printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus, informează Reuters, conform Agerpres.
Într-o scrisoare trimisă miercuri Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi Autorităţii Bancare Europene, Federaţia Bancară Europeană (EBF), entitatea care regrupează industriile bancare naţionale din Europa, a dezvăluit un plan în trei faze în acest sens. În scrisoare EBF cere ajutorul organismelor de reglementare „pentru a putea lucra în mod constructiv cu debitorii…ceea ce va necesita flexibilitate pentru a putea depăşi barierele de reglementare şi a putea finanţa debitorii care se confruntă cu dificultăţi temporare”.
Federaţia Bancară Europeană a propus un set de „decizii imediate” pentru a evita oprirea fluxului de numerar sau lichidităţi către companii şi gospodării în săptămânile următoare. Acestea ar putea fi urmate de un set de acţiuni pe termen mediu şi alte măsuri pentru a „relaxa” efectele normelor prudenţiale sau de capital asupra băncilor în următorul an, se mai arată în scrisoarea consultată de Reuters.
Potrivit EBF, organismele de reglementare din blocul comunitar ar putea îmbunătăţi capacitatea băncilor de a acorda credite prin relaxarea aşa-numitelor rezerve de fonduri contraciclice, care sunt constituite în perioade bune pentru a fi utilizate în situaţii de criză. De asemenea, EBF susţine că şi alte tipuri de rezerve impuse de organismele naţionale de reglementare, pe lângă cerinţele minime impuse la nivelul UE, ar putea fi relaxate.
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene urmează să se reunească joi pe fondul presiunilor pentru a lua măsuri destinate să reducă impactul coronavirusului asupra economiei, după ce Italia a intrat în carantină din cauza epidemiei. Aceasta după ce Rezerva Federală americană şi Banca Angliei au redus de urgenţă dobânda de politică monetară.