Oamenii de știință au extras aproape 600 de anticorpi diferiți din sângele celor infectați cu noul coronavirus și au creat alți anticorpi în mod artificial. Studiile inițiale arată că această descoperire i-ar putea ajuta pe cei care sunt deja infectați.
Potrivit declarațiilor, cercetătorii din Berlin au descoperit anticorpi „extrem de eficienți” împotriva coronavirusului. Oamenii de știință de la spitalul universitar Charité din Berlin și cei de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Bonn urmăresc acum dezvoltarea așa-numitei vaccinări pasive, adică vaccinarea cu anticorpi, nu cu virus atenuat.
Anticorpii pot fi administrați pentru a oferi protecție imediată, preventiv sau chiar pentru cei care sunt deja bolnavi. Specimenele de anticorpi deosebit de eficiente pot fi apoi reproduse artificial. Conform informațiilor, anticorpii descoperiți se prind de virus, împiedicându-l să pătrundă în celule și să se înmulțească. Studiile pe hamsteri au demonstrat eficiența. „Dacă anticorpii au fost administrați după infectare, hamsterii au dezvoltat cel mult simptome ușoare ale bolii”, a explicat Jakob Kreye, coordonatorul proiectului de cercetare. În plus, administrarea preventivă a anticorpilor a făcut ca animalele să nu se îmbolnăvească deloc.
Anticorpii ar putea fi folosiți pentru protecție preventivă
Potrivit spitalului universitar Charité, trei dintre anticorpii identificați până acum sunt deosebit de promițători în dezvoltarea clinică viitoare, pentru care cercetătorii lucrează în colaborare cu compania de biotehnologie Miltenyi Biotec.
Prin urmare, pe lângă tratarea persoanelor bolnave, protecția preventivă a persoanelor sănătoase este un alt mod de a folosi acești anticorpi. Diferența față de o vaccinare activă este că, odată cu vaccinarea pasivă, se administrează anticorpi uzați, care dispar din organism după un anumit timp. De regulă, protecția prin vaccinarea pasivă nu este la fel de rezistentă în timp precum cea activă, fapt pentru care „o vaccinare pasivă își face efectul aproape imediat, față de o vaccinare activă în urma căreia anticorpii trebuie mai întâi produși de către organism”, susțin cercetătorii.
Încrederea într-un vaccin este momentan, la nivel mondial, mai mică de 75%, iar fiecare a doua persoană din Germania nu vrea să fie vaccinată împotriva noului coronavirus.