Comisia Europeană a anunţat miercuri semnarea unui contract în valoare de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead, pentru furnizarea medicamentului anti-coronavirus Veklury – numele de marcă pentru remdesivir, transmite Reuters, conform Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a CE, Dana Spinanţ, a precizat că este vorba de o cantitate suficientă pentru tratamentul a 30.000 de pacienţi cu simptome grave de COVID-19. Loturi de Veklury vor fi disponibile începând din august pentru cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi pentru Regatul Unit.
Prima tranşă va fi suficientă doar pentru nevoile imediate, însă Comisia se pregăteşte şi pentru achiziţionarea în comun a unor cantităţi suplimentare de remdesivir, începând din octombrie.
România urmează să primească 600 de flacoane de remdesivir
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, că România a avut până acum 640 de flacoane din medicamentul Remdesivir, primite în cadrul unui studiu clinic, urmând ca în perioada următoare să mai vină o cantitate de 600 de flacoane.
„După cum ştiţi, Remdesivir a venit printr-un studiu. Am avut 640 de flacoane venite în două serii. S-au repartizat către spitalele de boli infecţioase sau cele care sunt suport COVID şi aveau secţii de boli infecţioase care puteau urmări. Acest studiu a avut acea cantitate. Urmează să mai primim o cantitate de 600 de flacoane, dar ţine foarte mult, după cum ştiţi şi dumneavoastră, la nivelul Statelor Unite, preşedintele Trump a impus oarecum ca toată producţia să rămână în SUA. Noi avem această solicitare şi avem şi un aviz că ne va veni. Aşteptăm să vină. Ele fiind într-un studiu, sunt incluse anumite clinici. Acele clinici pot desfăşura activitatea în parteneriat cu alte spitale”, a răspuns jurnaliştilor ministrul Nelu Tătaru.
Pentru infecţia cu Covid-19 nu există un tratament specific
„Pentru infecţia cu covid avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific. Avem tratamente antivirale, antiinflamatorii, tratamente imunomodelatoare, anticoagulante, avem şi circulaţie extracorporală, suport modelator, Dextometazona, dar nu este un tratament specific împotriva COVID-19. Se încearcă terapii off label la fel în fiecare ţară. Noi beneficiem de tratament la fel cum li se acordă cetăţenilor europeni”, a spus ministrul Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a reiterat că România se află pe lista UE a ţărilor care au solicitat un viitor vaccin împotriva SARS-CoV-2.
„Comisia Europeană a discutat cu toate firmele care produc. Când prima firmă va produce acel medicament, se va cumpăra acel patent. Funcţie de numărul de doze care se produc, se va împărţi la numărul de populaţie. Noi am făcut solicitare pentru 50% din populaţia României, dar vor veni în funcţie de numărul de doze care se vor face”, a declarat ministrul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte capacitatea de testare, ministrul Sănătăţii a răspuns că în prezent în ţară sunt 133 de puncte de prelucrare a probelor, unde se lucrează în trei schimburi, şi s-ar putea face 27.000-28.000 teste pe zi.
„În acest moment nu putem spune că realizăm aceste număr de teste pentru că acel aparat ţine foarte mult de extractorul pe care îl are sau de personalul care lucrează pe acel aparat. Manualitatea, experienţa îşi spune cuvântul în acest sens”, a mai spus ministrul Sănătăţii.