Până acum, sectorul a trecut deja prin trei evoluții majore ale prețurilor. Tensiunile din Orientul Mijlociu au fost, inițial, întâmpinate cu optimism, apoi cu scepticism față de efectul real asupra acordului comercial SUA – China. În final, în ultimele zile, piața s-a confruntat cu perspectiva unui nou virus din China care crește îngrijorările cu privire la impactul asupra economiei globale.
Coronavirul aduce aminte de epidemia SARS
Erupția coronavirusului în orașul chinez Wuhan ne-a reamintit de epidemia SARS din China din 2001. Înainte ca răspândirea acestuia să fie controlată, virusul a ucis sute de oameni și a afectat puternic economiile asiatice deoarece cererea consumatorilor și a companiilor s-a prăbușit. Momentul este cum nu se poate mai rău, erupția având loc cu câteva zile înainte de începerea Anului Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni călătoresc spre casă pentru a-și vizita familiile. Dat fiind faptul că au fost închise câteva orașe și au fost anulate multe evenimente, economia chineză va fi evaluat întreaga amploare a erupției și va încasa o lovitură economică în primul trimestru.
Mărfurile de tipul cupru și țiței, ambele expuse cererii chineze, au tras o căzătură. Ambele au returnat o mare parte din câștigurile din decembrie, când acordul comercial SUA-China și reducerile de producție din partea OPEC+ au dat un impuls ambelor piețe. Scăderea săptămânală a cuprului către nivelul de susținere de 2.685$/livră a fost cea mai mare din 2018 încoace, în timp ce țițeiul își continuă tendința de scădere, cea mai lungă de până acum, din mai anul trecut încoace.
Cât este aurul
Aurul s-a stabilzat într-un interval în jurul vârfului de anul trecut, la 1555$/uncie. Amenințarea virusului și randamentele mai scăzute ale obligațiunilor au ajutat, ambele, în diminuarea obstacolelor impuse de un dolar mai puternic. În perspectiva noastră trimestrială publicată săptămâna aceasta, am scris următoarele despre aur: „După ce a gonit spre vârf la început de ianuarie, e posibil ca metalul să petreacă o mare parte a primului trimestru consolidându-se la peste 1500$/uncie înainte de a crește pentru a ajunge la 1625$/uncie în timpul anului”.
Cuprul a s-a îndreptat spre cea mai mare pierdere
Cuprul de calitate superioară s-a îndreptat către cea mai mare pierdere săptămânală a sa din 2018 încoace pe baza temerilor tot mai mari că virusul fatal ce se răspândește din China ar putea afecta negativ redresarea fragilă înregistrată în economiile importante în ultimele luni. Cuprul s-a tranzacționat în cadrul unei tendințe pozitive începând din octombrie când posibilitatea unui acord comercial între China și SUA devenea tot mai mare. Acordul, care depinde de o creștere semnificativă a achiziționării de către chinezi a produselor americane din sectorul energetic și cel agricol, ar putea acum, date fiind ultimele evenimente, să fie pus sub un semn de întrebare și mai mare.
Din perspectivă tehnică, următorul nivel principal de susținere pentru cuprul de calitate superioară este localizat la 2.685$/livră, urmat de 2.64$/livră.
Ce se întâmplă cu țițeiul
Țițeiul a început săptămâna îngrijorându-se cu privire la o nouă posibilă scădere a rezervelor – de această dată din Libia unde au crescut temerile legate de un nou scenariu de tip Siria, puterile externe susținând fracțiuni militare rivale. Cu toate acestea, la un summit de pace la Berlin, cancelarul german Merkel a anunțat că țările cu interese în Libia au convenit să nu mai ofere sprijin militar pe durata armistițiului.
La Tripoli, autoritatea executivă recunoscută de ONU este susținută de miliții puternice și de grupuri de interese, majoritatea din vestul țării, dar și din Turcia și Qatar. Estul țării este controlat de generalul Khalifa Haftar care conduce Armata Națională Libiană și care este susținut de Egipt, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și, uneori, Franța și Rusia.
Scurta redresare a țițeiului de la începutul săptămânii a fost oprită în momentul în care a apărut impactul coronavirusului. La lichidarea ulterioară se adaugă și nevoia speculatorilor de a ieși din pozițiile long care se acumulaseră în timpul puternicei redresări din decembrie. Doar la Brent, acumularea de poziții long speculative în această perioadă a atins aproape un sfert de miliard de barili.
Vânzarea s-a accelerat în momentul în care 64$/b a cedat, dar dat fiind că riscurile geopolitice sunt încă un factor semnificativ, credem că evoluția negativă se va limita la 60$/b. Dacă ajungem așa jos sau nu, aceasta depinde de viitoarele vești din China și dacă speculatorii au redus pozițiile la o expunere mai confortabilă. Date fiind ultimele evenimente și incapacitatea țițeiului de a găsi susținere din temerile geopolitice, grupul OPEC+ va fi obligat să extindă reducerile de producție și după luna martie până când fie crește cererea, fie producția non-OPEC nu mai livrează barilii estimați.