Italia va lua noi măsuri pentru atenuarea impactului economic provocat de pandemia de coronavirus, guvernul anunțând deja că lucrează la un pachet de stimulare ce se ridică la cel puțin 50 de miliarde de euro. Acesta va fi gata până la finalul lunii și se adaugă pachetului de 25 de miliarde de euro aprobat în martie.
Guvernul italian lucrează la un nou pachet de stimulare a economiei, în valoare de cel puţin 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari), pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat marţi prim-ministrul Giuseppe Conte, transmit DPA şi Reuters, după cum relatează Agerpres.
Noile măsuri, care ar urma să fie date publicităţii până la finalul lunii, se vor adăuga pachetului de 25 de miliarde de euro aprobat în martie, a spus Conte, într-un discurs rostit în Senat.
Separat, Conte a scris într-o postare pe Facebook că Executivul de la Roma va anunţa înainte de finalul săptămânii planul de revenire treptată, începând din 4 mai, din izolarea impusă populaţiei pentru combatarea epidemiei.
Măsurile de izolare, în vigoare din 9 martie, le impun oamenilor să nu iasă din case decât pentru deplasări absolut necesare şi au dus la închiderea majorităţii afacerilor italiene.
Guvernul se află sub presiunea grupurilor de afaceri şi a regiunilor mai industrializate din nord pentru a permite o reluare treptată a activităţilor economice începând din 4 mai, în vederea împiedicării unei catastrofe economice.
Estimări: Economia se va contracta cu 10% în al doilea trimestru
Luni, Agenţia de Protecţie Civilă a Italiei a raportat că numărul infectărilor a coborât la 2.256, cel mai scăzut nivel de peste o lună. Numărul total al deceselor a ajuns la 24.114, al doilea cel mai ridicat bilanţ din lume, după cel din SUA.
Comisia pentru buget din Senatul Italiei estimează că economia s-a contractat cu 5% în primul trimestru din 2020 şi va înregistra un declin de 10% în trimestrul doi din acest an, din cauza impactului pandemiei.
Într-un recent raport al Fondului Monetar Internaţional se arată că Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un declin de 0,6% în 2020, faţă de o creştere cu 0,4% previzionată anterior, urmând ca PIB-ul să se redreseze în 2021, cu un avans de 0,8%.