Răzvan Cherecheş este profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar și la UBB Cluj, unde ocupă și funcția de director al departamentului de sănătate publică şi cercetător.
Având în vedere situația incertă provocată de epidemia de coronavirus, profesorul Chercheș vine cu câteva sfaturi și recomandări pentru ca cetățenii țării să se poată proteja cât mai bine împotriva unei infectări.
Mesajul lui Răzvan Chercheș
„Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus) – sfaturi pentru cei sănătoşi! Dacă în aceste săptămâni ai cumpărat sau te-ai gândit să cumperi mai multă făină de mălai decât ai nevoie, acest mesaj este pentru tine. Pentru noi toţi (şi eu m-am gândit o secundă dacă am destulă făină de mălai acasă)! Toţi românii sub 55 de ani cu stare bună de sănătate nu vom fi afectaţi semnificativ de Coronavirus – dacă vom fi infectaţi, cel mai probabil o vom resimţi ca pe o răceală uşoară. Vom dezvolta imunitate la această versiune a virusului şi vom fi bine.
Mai devreme sau mai târziu, pe parcursul următorilor ani, cei mai mulţi dintre noi vom ajunge să trecem prin infecţia cu coronavirus. Problema este cum să îi protejăm pe cei vulnerabili – adulţi în vârstă cu probleme cardiace, respiratorii, diabet (părinţii şi bunicii noştri care îşi iau medicamentele de mai multe ori pe zi). În cazul în care sunt infectaţi, ei au un risc mai mare de a ajunge la urgenţe şi pe secţia de terapie intensivă.
Dacă prea mulţi ajung în acelaşi timp la urgenţe (câteva sute), cei mai mulţi dintre ei nu vor putea primi ajutor medical în timp util, pentru că sistemul de sănătate nu poate face faţă. Nu există suficiente ventilatoare mecanice şi suficient personal medical care să se ocupe de toţi pacienţii în acelaşi timp.
Nici un sistem medical nu ar putea face faţă dacă, spre exemplu, 0,1% din populaţia unei ţări ar ajunge brusc la terapie intensivă. Cursurile în şcoli şi în universităţi au fost suspendate pentru a se evita transmiterea infecţiei în lanţ. Această măsură ne ajută să evităm ca noi să devenim infectaţi şi să transmitem mai departe virusul, în special către părinţii şi bunicii noştri”, a spus profesorul.
Coronavirus nu va dispărea prea curând
„Cel mai probabil activităţile didactice ale şcolilor şi universităţilor vor rămâne suspendate o perioadă mai lungă de timp (poate chiar câteva luni), faceţi-vă planuri în acest sens. Coronavirus nu va dispărea mâine sau săptămâna viitoare, dar noi vom fi mai imuni la infecţie în câteva săptămâni.
Cel mai probabil, mulţi dintre noi vom experimenta fără probleme majore, mai mult sau mai puţin conştient, infecţia cu coronavirus. Ce putem face noi, cei sănătoşi? Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât să evităm, în măsura posibilului, aglomerarea secţiilor de urgenţe şi terapie intensivă, să ne asigurăm că nu sunt copleşite.
Cum? Facem tot posibilul să nu devenim noi infectaţi, ca să nu transmitem mai departe infecţia.
Cum? Pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, în principal datorită diminuării sistemului imunitar odată cu vârsta, trebuie pentru câteva luni să evităm grupurile mari de oameni – să stăm departe de aglomerările de oameni (sunt şanse mari ca cineva să fie purtător şi să nu ştie) – cursuri, evenimente, biserici, mall-uri, cluburi, baruri, nunţi, înmormântări, mijloace transport în comun … să ne spălăm des pe mâini şi să curăţăm suprafeţele din jur, să nu ne mai strângem mâna sau să nu ne pupăm unii cu alţii şi să rămânem calmi.
Ministerul Sănătăţii are informaţii foarte utile despre cum să ne protejăm – www.ms.ro.
Să nu uităm că măsurile de carantină sunt luate ca să îi protejăm pe cei dragi nouă!”, a conchis Cherecheş.