Dar unii dintre pacienți pot să aibă alte manifestări, care nu se asociază în mod normal cu o infecție respiratorie. Iată ce simptome neobișnuite pot să apară din cauza coronavirusului.
Pierderea mirosului și gustului
Mai multe studii au semnalat că aproape 60% dintre pacienții testați pozitiv la coronavirus au raportat și pierderea mirosului și gustului, pe lângă alte simptome precum febră, tuse persistentă, oboseală, pierderea poftei de mâncare, tulburări digestive. Din analiza cazurilor reiese că boala debutează brusc cu dureri în gât și febră, însoțite ulterior și de modificări ale simțului olfactiv (anosmie). Însă pentru stabilirea clară a diagnosticului este nevoie de testarea PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Nu trebuie uitat că alterări ale gustului și mirosului pot apărea și în cazul alergiilor, virozelor obișnuite sau a unor boli neurologice.
Diaree, greață, vărsături
Încă din luna ianuarie, cercetările din China au arătat posibilitatea de transmitere fecal-orală a noului coronavirus și prezența simptomelor gastrointestinale ale bolii: diaree, greață, vărsături, dureri abdominale. Potrivit explicațiilor științifice, virusul SARS-CoV-2 folosește receptorii ACE (angiotensin convertaza) pentru a pătrunde în celule și a se înmulți. Or, celulele de la nivelul intestinului subțire exprimă puternic ACE2, ceea ce le face foarte receptive în fața atacului SARS-CoV-2. În plus, ACE2 controlează inflamația și diareea. Prin acest mecanism, coronavirusul perturbă funcția intestinului, cauzând diaree (în 30% din cazuri), vărsături, crampe abdominale. Din punct de vedere al diagnosticului diferențial, ar trebui luate în considerare alte potențiale cauze, cum ar fi enterocolita infecțioasă.
Erupții cutanate și urticarie
În Italia, Franța și Marea Britanie, medicii dermatologi au semnalat și o serie de manifestări dermatologice ale pacienților cu Covid-19. Pe fondul fenomenelor de tromboză asociate coronavirusului s-au constatat: pete roșii în zona trunchiului, episoade trecătoare de urticarie, eczeme sub forma unor pseudo-degerături la nivelul picioarelor. În SUA a fost observată de asemenea starea de pseudo-degerături, supranumită „degete de Covid”. Aceste cazuri au fost înregistrate într-un registru de simptome ale Covid-19 întocmit de Academia Americană de Dermatologie. Specialiștii spun că persoanele care dezvoltă afecțiuni neobișnuite ale pielii ar trebui să ia legătura cu un medic dermatolog, eventual prin serviciile de telemedicină, pentru a afla dacă acestea pot fi corelate cu coronavirusul.
Simptome neobișnuite la vârstnici
Persoanele în vârstă – cele mai vulnerabile în fața coronavirusului – par să dezvolte frecvent simptome atipice, potrivit CNN. Este posibil să doarmă mai mult decât de obicei și să nu mai aibă poftă de mâncare. Vârstnicii pot fi apatici, confuzi, uneori chiar suferind căderi bruște. Bolile cronice, care de multe ori agravează evoluția infecției Covid-19 la vârstnici, pot interfera cu simptomele determinate în mod tipic de coronavirus. De exemplu, pacienții cu accident vascular cerebral în antecedent sau alte boli neurologice (Alzheimer, Parkinson) pot avea reflexe de tuse modificate, astfel încât acestea pot fi trecute cu vederea în contextul Covid-19. Cei mai mulți pacienți cu deficit cognitiv nu pot fi capabili să comunice simptomele. În cazul în care primele simptome ale Covid-19 nu sunt depistate la timp, starea persoanelor în vârstă se poate deteriora rapid, iar îngrijirile ulterioare vor veni prea târziu.
Dr. Sylvain Nguyen, medic geriatru la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveția, a dat publicității o listă a simptomelor atipice la pacienții vârstnici infectați cu coronavirus. Potrivit lucrării publicate în Revue Medicale Suisse, pe listă sunt incluse: delirul, căzăturile, leșinul, oboseala, letargia, tensiunea arterială scăzută, durerile la înghițire (disfagie), diareea, greața, vărsăturile, durerile abdominale, pierderea mirosului și gustului. Medicul atrage atenția că orice modificare produsă la starea obișnuită a pacientului cronic trebuie luată în seamă. Medicii din serviciile de urgență trebuie să se asigure să evaluează cu atenție toate simptomele pacienților.