Un cunoscut epidemiolog suedez, de la Agenția de Sănătate Publică, a recunoscut miercuri faptul că modul în care țara sa a abordat pandemia de coronavirus putea fi îmbunătățit. El acceptă că mortalitatea înregistrată în țara scandinavă este prea mare.
Abordarea flexibilă adoptată de regatul scandinav ar fi putut fi îmbunătățită, potrivit unui epidemiolog. 4.468 de persoane au murit de COVID-19.
Suedia ar avea regrete cu privire la modul în care a gestionat epidemia de coronavirus? În orice caz, epidemiologul suedez Anders Tegnell de la Agenția de Sănătate Publică a recunoscut miercuri, 3 iunie, că abordarea mai flexibilă adoptată de regatul scandinav pentru a conteni răspândirea virusului putea fi îmbunătățită.
”O mortalitate prea mare”
Anders Tegnell, adesea prezentat drept fața strategiei de combatere a virusului din Suedia, a apărat decizia de a nu impune izolarea, ca în multe țări europene.
„Dacă ar fi să trebuit să întâlnim aceeași boală cu tot ceea ce știm astăzi despre aceasta, cred că am ajunge să facem ceva între ceea ce au făcut Suedia și restul lumii”, a declarat epidemiologul la radioul public suedez.
Miercuri, s-a anunţat că 38.589 de cazuri de coronavirus au fost depistate în țară de la începutul crizei, iar 4.468 de persoane au murit din cauza bolii, potrivit autorităților din domeniul sănătății.
O mortalitate pe care Anders Tegnell o consideră „într-adevăr” prea mare. Totuşi, profesionistul spune că nu este sigur dacă introducerea de măsuri suplimentare – și care dintre ele – ar fi făcut diferența.
Critici interne și externe
„Ar fi bine să știm mai exact ce ar trebui oprit pentru a preveni mai bine răspândirea infecției”, a spus el, conform Le Point.
Țara scandinavă a menţinut deschise şcolile (pentru copiii sub șaisprezece ani), cafenelele, barurile, restaurantele și întreprinderile, cerându-le tuturor să urmeze recomandările privind distanțarea socială și „să-și asume responsabilitatea”.
Oamenii au fost încurajați să lucreze de acasă, să limiteze contactul și să se spele pe mâini în mod regulat. Au fost interzise doar adunările de peste 50 de persoane, precum și vizitele la căminele de bătrâni.
Autoritățile suedeze continuă să își apere modelul și vorbesc despre măsuri pertinente pe termen lung, repetând în mass-media că această luptă împotriva virusului este un „maraton, nu un sprint”.
Această abordare a atras critici, atât în interiorul țării, cât și în afara ei, într-un moment în care numărul morților l-a depășit cu mult pe cel al vecinilor săi nordici, care au impus măsuri restrictive.