Coronavirusul a făcut ravagii pe aproape tot globul, însă o țară se pare că a învins virusul ucigaș. Este vorba despre orașul Cusc din Peru, iar specialiștii sunt șocați.
Deși orașul are peste 420.000 de locuitori şi peste trei milioane de vizitatori pe an, Cusc a înregistrat doar 900 din total de 160.000 de cazuri de COVID-19 din Peru.
Totodată, se pare că în acest oraș, noul coronavirus este de peste 80 de ori mai puțin contagios decât în alte zone ale acestei ţări, scrie A1.ro.
Epidemiologii însă, aveau alte așteptări. Potrivit acestora, locul ar fi trebuit să devină focar de COVID-19, după ce primii turişti care au călcat aici, din Mexic, China şi Marea Britanie au devenit victime ale COVID-19.
E de neînțeles
Pentru cercetători acest lucru este de neînțeles. Mai mulți specialiști din Australia, Bolivia, Canada şi Elveţia au studiat datele epidemiologice din Bolivia, Ecuador şi Tibet, descoperind că populaţiile care trăiesc la peste 3.000 metri au înregistrat mult mai puţine infecţii decât altele.
Clayton Cowl, pneumolog la Mayo Clinic şi fost preşedinte al American College of Chest Physicians, susţine că există trei populaţii în lume care prezintă adaptări genetice la altitudine: cei din Himalaya, etiopienii şi populaţiile care trăiesc la altitudine în Anzi.
Cowl explică faptul că aceste populaţii ar putea fi ferite de infecţie tocmai din cauza acestor adaptări genetice care presupun o combinaţie de abilităţi de a trăi în condiţii de hipoxie (nivel scăzut de oxigen în sânge).
Tot Cowl spune că aerul mai rarefiat şi nivelul mai ridicat al radiaţiilor UV ar putea reprezenta condiţii ostile pentru supravieţuirea virusului, care şi-ar pierde din abilitatea de a sta în aer.