Coronavirusul face prăpăd în această țară. Doar cei bogați își permit să se vaccineze. Situația a scăpat de sub control
Situația este tensionată în Pakistan, acolo unde cazurile de coronavirus cresc exponențial în timp ce spitalele se umplu de oameni infectați. În ceea ce privește campania de vaccinare, aceasta progresează lent din cauza aprovizionării limitate și a întârzierilor. CNN informează că Pakista a permis sectorului privat să importe și să vândă vaccinuri anti-COVID.
Având în vedere situația dată, atunci când au fost puse pe piață primele doze de vaccin Sputnik V, oamenii su mers de urgență la centrele de vaccinare, unde au stat la coadă ore întregi. Amintim că statul a primit, până acum, doar 2,56 de milioane de doze de vaccin din China, cu care a imunizat aproximativ un milion de persoane din categoriile prioritare. Din păcate, numărul celor vaccinați nu reprezintă o reușită, având în vedere că țara are 238 milioane de locuitori.
CNN informează că persoanele care nu sunt eligibile pentru vaccin în schema statului, pot să se vaccineze la centrele private din țară. Din păcate, comercializarea vaccinurilor în sistemul medical privat a scos la iveală inegalitățile dintre oameni. Cei din mediu rural nu au, în continuare, acces la aceste vaccinuri.
Cât costă vaccinul
Autoritatea de reglementara în domeniul medicamentelor din Pakistan precizează că pentru cele două doze din vaccinul Sputnik, oamenii trebuie să scoată din buzunar 12 mii de rupii pakistaneze, respectiv 80 de dolari, sumă ce este mult prea mare pentru majoritatea pakistanezilor. Pe piața internațională, un astfel de vaccin este de patru ori mai mic. Statisticile prezentate de sursa anterior citată arată că suma pentru un astfel de vaccin reprezintă circa 30% din venitul lunar mediu al unei gospodării, aproape 273 dolari.
Pakistanul așteaptă 17 milioane de doze alocate prin COVAX – programul internațional de ajutorare a țărilor sărace.
Etica comercializării
Decizia luată de Pakistan a dat frâu liber discuțiilor privind etica comercializării vaccinurilor în timpul pandemiei dar și bătăii dintre Autoritatea de reglementara în domeniul medicamentelor și guvern pentru stabilirea prețurilor.
Deși autoritățile spun că prețul unui vaccin ar trebui să fie 6,6-7,9 dolari, directorul companiei este de părere că prețul trebuie să fie ridicat pentru că sunt multe costuri suplimentare.
„Vânzarea acestui vaccin este pur și simplu lipsită de etică și este un lucru rău pentru comunitate. Doar puțini oameni care au bani vor cumpăra acest lucru. Cea mai mare parte a populației nu își poate permite”, a spus dr. Tipu Sultan, fost șef al Asociației Medicale din Pakistan.
Sursă foto: Dreamstime