Noile date oferite de către autoritățile iraniene arată că pandemia de coronavirus este departe de a se termina. Bilanțul zilnic din Iran a depășit pragul de 4 mii de contaminări.
„Numărul de persoane infectate (…) este de 4.151” pentru ultimele 24 de ore, în timpul cărora 227 de iranieni au murit, a declarat Sima Sadat Lari, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii iranian, în cadrul conferinţei sale de presă zilnice asupra epidemiei.
Peste 200 de decese
Autorităţile sanitare au deplâns luni 235 de noi decese cauzate de noul tip de coronavirus în 24 de ore, cifră ce egalează recordul de mortalitate înregistrat la sfârşitul lui iulie în Iran.
Potrivit cifrelor oficiale, pandemia a făcut până acum 27.419 de morţi (dintr-un total de 479.825 de persoane infectate) în Iran, ţara de departe cea mai afectată din Orientul Mijlociu.
Masca de protecție va fi obligatorie
În condiţiile în care situaţia de la Teheran nu încetează să se agraveze, potrivit Ministerului Sănătăţii, autorităţile capitalei iraniene au anunţat că au decis să facă obligatoriu portul măştii de protecţie peste tot în afara locuinţei, începând de sâmbătă, pentru a opri răspândirea epidemiei.
Autorităţile iraniene au închis deja la Teheran, de sâmbătă şi până vineri, moscheile, şcolile, universităţile, sălile de cinema, muzeele, stadioanele, sălile de recepţie, gimnaziile, piscinele, grădinile zoologice şi cafenelele, şi au interzis „evenimentele şi conferinţele culturale şi sociale”, precum şi marile rugăciuni de vineri.
OMS spune că populația lumii rămâne vulnerabilă
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că aproximativ una din zece persoane este posibil să fi fost infectată cu noul coronavirus. În acest context, marea majoritate a populației rămâne în continuare vulnerabilă la COVID-19.
Sute de milioane de persoane ar fi putut fi astfel infectate deja cu noul coronavirus, mult mai multe în comparaţie cu bilanţul actual, de aproximativ 35 de milioane, notează DPA.
”Cele mai bune estimări actuale ale noastre ne indică faptul că aproximativ 10 procente din populaţia globală este posibil să fi fost infectate cu acest virus”, a declarat luni la Geneva biroului executiv al agenţiei specializate a Naţiunilor Unite pentru sănătate directorul Departamentului de Urgenţe Medicale din cadrul OMS, Mike Ryan.
Chiar dacă numărul real al cazurilor este probabil mult mai mare decât cifrele raportate, estimarea OMS înseamnă că marea majoritate a oamenilor nu au anticorpi şi continuă să fie în pericol de a contracta COVID-19, a subliniat oficialul din cadrul OMS.
”Variază în funcţie de ţară, variază de la urban la rural, variază în funcţie de grupuri. Dar ceea ce înseamnă este că vasta majoritate a lumii rămâne în pericol”, a spus Ryan.
”Ne îndreptăm în prezent spre o perioadă dificilă. Boala continuă să se răspândească”, a subliniat el.
În prezent, populaţia lumii este de 7,8 miliarde de oameni, potrivit statisticilor ONU.