Anul 2020 a rămas în istorie prin dezlănțuirea epidemiei cu agentul patogen venit din China și autoritățile au fost obligate să introducă măsuri dure, neplăcute populației pasionate de normalitate, pentru limitarea numărului de infectați și decedați.
Chiar dacă se făcea totul pentru binele oamenilor, masele erau absolut nemulțumite și au început să circule interpretări fanteziste despre planurile oculte ale autorităților de la nivel mondial. Poporul român, fiind tot o mulțime, nu putea să facă excepție de la regulă și s-a ajuns la concluzii interesante. Vaccinații vor avea solzi de reptilă sau usturoiul, numai cel de pe plaiurile mioritice, nimicește rapid și fără milă agenții patogeni.
Sistemul medical a trebuit să lupte pe cele două fronturi, asaltul virusului și inconștiența mulțimilor, numărul victimelor fiind de cel puțin 64.000 de persoane. Acestea sunt cele înregistrate oficial, dar au fost cazuri în care persoanele vindecate au murit de atacuri de cord sau cerebrale din cauza cheagurilor de sânge apărute în organism în timpul infecției. Autoritățile, pentru a face pe placul celor ce se declară luptători pentru normalitate, au trecut la eliminarea restricțiilor și masca medicală a dispărut ca prin farmec, inclusiv din școli, instituțiile de învățământ fiind celebre focare de infecție în cazul bolilor cu transmitere aerogenă.
Măsura luată sub presiunea străzii și fără pic de rațiune a venit tocmai în luna martie, sezon obișnuit al virozelor de toate tipurile, cel în care se duc bătrânii. Nu contează! Prevenirea nu este specifică omului de rând și nu se învață ceva din lecțiile trecutului, indiferent cât de dure sunt acestea. Autoritățile știu care este adevărul, dar contează mai mult fericirea personală și un vot în plus la alegeri.
Istoria este o materie puțin iubită și, mai ales, înțeleasă în școala românească. Copiii fug de mulțimea de date despre care circulă numai informația că trebuie să fie memorate pentru o notă bună. În realitate, știința cercetării trecutului este cea mai importantă disciplină și oferă învățăminte esențiale pentru progresul comunităților. Autoritățile comuniste au făcut în august 1971 o analiză a stării de sănătate a românilor pe ultimii șase ani și rezultatele expuse conducerii de partid nu erau dintre cele mai bune.
Trecem cu vederea faptul că datele au fost prelucrate cu mare întârziere, prezentarea fiind făcută abia pe 11 august, adică au trecut șapte luni în care moartea a cosit tot cea dorit. Autoritățile statului totalitar se mișcau deosebit de lent și erau alte preocupări interesante din punct de vedere politic. Medicii constatau că bolile pulmonare au secerat 33.600 de persoane, pneumoniile ucigând 67% dintre copiii de până-n patru ani infectați.
Cele de peste 60 de ani reprezentau 92,7% din cele atinse de bronșită, emfizem și astm. Bărbații, cei ce lucrau în industriile poluante și fumau masiv, dădeau o cotă dublă de decedați în raport cu femeile. S-a învățat ceva din aceste câteva informații? Masca sanitară n-a fost adoptată și tutunul a rămas o normalitate și o dovadă de putere și emancipare.
Nici coronavirusul n-a reușit să schimbe ceva, chiar consumul de țigări fiind în creștere în pandemie. Omenirea rămâne sclava plăcerilor ucigătoare și rațiunea joacă un rol absolut secundar în evoluția comunităților. Se emit tot felul de judecăți zise de valoare despre rolul școlii în modelarea tinerelor generații, dar societatea în ansamblu este împotriva științei aplicate.