Dacă această nouă versiune a virusului este aici pentru a rămâne, ce înseamnă acest lucru? Se poate spune că noua versiune a virusului o va înlocui pe cea veche? Și, cel mai important, vaccinurile actuale vor fi în continuare eficiente? La aceste trei întrebări oferă câteva explicații profesorul american de microbiologie, David Kennedy, într-un articol din NationalInterest.
Astfel, aflăm că noua mutație a SARS-CoV-2 – denumită descendența B.1.1.7 se răspândește rapid în Marea Britanie, iar diferențele dintre vechiul și noul virus includ 23 de mutații în codul genetic al virusului care au modificat patru proteine virale. Opt dintre aceste 23 de mutații afectează proteina spike. Acest lucru contează, deoarece proteina spike permite virusului să pătrundă în celulele umane și este o țintă cheie a răspunsului nostru imunitar atât în combaterea virusului în timpul infecției, cât și în protejarea noastră împotriva bolii după vaccinarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna, explică expertul. Aceste mutații pot modifica modul în care sistemul imunitar al gazdei combate virusul, reducând potențial eficacitatea vaccinurilor actuale.
De asemenea, eșantioanele virusului mutant izolat de la pacienți sugerează că această variantă a crescut în frecvență în ultimele trei luni. Creșterea frecvenței este îngrijorătoare, dar nu demonstrează – că izolatele B.1.1.7 ale SARS-CoV-2 sunt mai transmisibile decât virusul original. Potrivit expertului, dacă această creștere a transmisibilității este confirmată, ea s-ar putea datora mutațiilor din proteina care îi permite să se lege mai strâns de receptorul ACE2, care oferă o poartă de intrare a virusului în celulele umane.
Dacă însă noua tulpină de coronavirus, B.1.1.7, este într-adevăr mai transmisibilă decât vechea, atunci va fi mai periculoasă, în sensul că va îmbolnăvi mai mulți oameni.
Dar, subliniază expertul, încă nu au apărut dovezi clare că există o diferență în severitatea bolii, cauzate de noua versiune a acestui virus, în comparație cu vechea versiune a acestuia.
Vaccinurile mai sunt eficiente?
Ambele vaccinuri Pfizer și Moderna funcționează prin instruirea sistemelor noastre imunitare pentru a recunoaște o versiune specifică a proteinei virale spike. Versiunea spike utilizată de vaccinuri a fost concepută pentru a se potrivi cu cea a virusului vechi, nu cu cea a virusului B.1.1.7. Asta înseamnă că vaccinurile ar putea deveni mai puțin eficiente decât se spune, dacă acest nou virus se va răspândi pe scară largă, atrage atenția expertul. Prin urmare, consideră aesta, întrebarea nu e dacă vaccinurile vor fi eficiente, ci cât de eficiente vor fi. Iar acum este prea devreme pentru a spune dacă și cum va influența această nouă versiune a virusului eficiența generală a vaccinurilor Pfizer și Moderna. În același timp, apariția acestei descendențe B.1.1.7 face și mai important ca oamenii să fie vaccinați cât mai curând posibil. Indiferent dacă această nouă versiune e mai transmisibilă sau dacă vaccinul este mai puțin eficient din cauza unei nepotriviri virus-vaccin, va trebui ca tot mai mulți oameni să fie vaccinați pentru a obține imunitatea de turmă și a controla această boală, spune expertul american.