Produsul intern brut calculat pentru zona euro în primul trimestru din 2020 a scăzut cu 3,8%, în comparație cu trimestrul anterior. Este cea mai mare prăbușire de la înființarea monedei unice europene.
Pandemia de coronavirus a aruncat economia zonei euro în cea mai mare contracție înregistrată până acum de statistici, în condiții în care statele membre și-au închis practic economiile, în încercarea de a limita răspândirea bolii.
Astfel, produsul intern brut – PIB calculat pentru zona euro pentru primul trimestru din 2020 a scăzut cu 3,8%, în comparație cu trimestrul anterior, conform estimărilor preliminare publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.
Ce este mai rău abia urmează
Aceasta este cea mai mare prăbușire consemnată vreodată pentru economia zonei euro, mai mare chiar și decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009.
Scăderea este mai adâncă decât cea înregistrată în aceeași perioadă de economia americană, care a fost de minus 1,2%.
Însă ce este mai rău abia urmează. Dimensiunea contracției economiilor din zona euro, din primul trimestru, cu siguranță va păli, în comparație cu colapsul total care va fi mai mult ca sigur consemnat în cel de-al doilea trimestru al anului, scrie ft.com, citând părerea unor economiști.
Efect în rata șomajului
Trebuie menționat în acest context că restricțiile impuse în țările europene, pe fondul pandemiei de coronavirus, se întind cu mult mai mult pe perioada celui de-al doilea trimestru, decât în primele trei luni ale anului.
Conform ultimelor statistici, rata șomajului a crescut marginal în țările din zona euro, în luna martie, ajungând la 7,4%, comparativ cu 7,3%, cât era în februarie.
Este însă prima dată din 2013 și până în prezent când se consemnează un avans al acestui indicator, notează sursa citată.