Cel mai recent studiu realizat de cercetătorii chinezi răstoarnă complet percepția despre modul de propagare a coronavirusului și despre modalitățile prin care se poate infecta o persoană. Virusul ucigaș este mult mai periculos decât s-a crezut inițial.
Noul coronavirus poate rezista în aer timp de jumătate de oră, relevă cel mai recent studiu realizat de cercetătorii chinezi.
Cu atât mai îngrijorătoare este informația cu cât este coroborată cu cea că virusul ucigaș poate ajunge până la oamenii aflați la 4,5 metri de sursa de infecție. Asta în condițiile în care autoritățile recomandă o distanță de siguranță de 1-2 metri.
Poate rezista și trei zile pe anumite suprafețe
În plus, virusul poate rezista zile întregi pe suprafeţele pe care cad stropi de respiraţie ale persoanelor infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune, arată studiul.
Iar timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura sau tipul de suprafață. La o temperatură de aproximativ 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia, citează libertatea.ro studiul oamenilor de știință cin China, preluând presa chineză.
Studiul este bazat pe un caz de infecție care a avut loc în China pe 22 ianuarie. Concret, un pasager a urcat într-un autobuz de distanță lungă și s-a așezat pe al doilea rând din spate. Pasagerul avea deja simptome, dar autoritățile nu declaraseră încă starea de alertă, așa că bolnavul nu purta mască, nici cei mai mulți dintre pasageri.
Cum toate autobuzele din China au camere de luat vederi instalate, experții au putut reconstitui felul în care s-a propagat virusul.
Importanța măștilor
Destinatarii nu erau doar oameni așezați în apropierea sursei de infecție, dar și călători aflați la 4,5 metri. Cei șapte au fost confirmați pozitiv ulterior, inclusiv un pasager care nu avea simptome.
În plus, după ce pasagerii au coborât din autobuz, alți oameni au urcat, 30 de minute mai târziu. Din noul grup de pasageri, un om s-a infectat la rândul lui cu noul coronavirus.
Autorii studiului au precizat că omul a inspirat cel mai probabil aerosoli respirați de pasagerii infectați anterior.
După ce a coborât din autobuz, omul infectat a urcat într-un microbuz și a mai călătorit o oră. Virusul a infectat și acolo alți doi pasageri, unul dintre ei aflat de asemenea la aproximativ 4,5 metri de sursa de infecție. Cercetătorii au mai aflat că niciunul dintre pasagerii care au purtat măști nu s-au îmbolnăvit, arată sursa citată.
”Virusul rămâne în aer”
”Se poate confirma că în spații închise cu aer condiționat, distanța transmiterii noului coronavirus va depăși distanța de siguranță obișnuită”, au scris cercetătorii în studiul publicat în revista de specialitate Practical Preventive Medicine.
Studiul mai avertizează că există riscul ca virusul să rămână în aer după ce bolnavul a părăsit spațiul. Nu în ultimul rând, experții au spus că noul coronavirus poate rămâne timp de cinci zile în fecale sau în fluidele corporale.
Studiul, au spus autorii, demonstrează încă o dată importanța spălării mâinilor și purtarea de măști în spațiile publice închise. Un medic din Beijing, implicat în lupta împotriva virusului, a precizat că studiul lasă totuși multe întrebări fără răspuns.
Spre exemplu, a spus acesta, nu știm de ce pasagerii aflați în imediata vecinătate a bolnavului nu s-au infectat. ”Cunoștințele noastre despre felul în care se transmite virusul sunt încă limitate”, a spus acesta.