Un studiu realizat la nivel mondial de compania de consultanţă Mercer arată că angajaţii marilor companii din România vor avea parte de o majorare reală a salariilor de circa trei procente.
Cea mai râvnită locaţie din lume pentru activităţile de outsourcing, India, va înregistra în 2008 şi cea mai mare creştere salarială reală, de circa zece procente.
Mult mai redusă este cota prognozată pentru Europa Centrală şi de Est. Deşi ocupă locul secund, după regiunea Asia-Pacific, statele din această zonă vor consemna o majorare salarială medie reală de doar 2,3%. Campioana regiunii este Bulgaria (4,4%), iar codaşa, Cehia, unde angajaţii vor primi, în medie, salarii mai mari cu doar un procent faţă de cele din 2007.
Potrivit lui Cameron Hannah, worldwide partner în cadrul Mercer, Europa Centrală va rămâne şi în anii următori atrăgătoare pentru investitori, ceea ce va genera şi pe viitor majorări salariale constante, chiar dacă nu semnificative. „Este vizibilă, în continuare, preocuparea companiilor multinaţionale de a-şi reloca activităţi precum cea de service center în statele est-europene. Această zonă rămâne populară datorită aptitudinilor lingvistice dezvoltate ale locuitorilor de aici, apropierii de Occident, dar şi pentru că în statele preferate, de obicei, pentru activităţile de off-shoring, precum India, ritmul de creştere al salariilor este galopant, ceea ce descurajează investitorii“.
La polul opus, în economiile consolidate – statele din America de Nord şi Europa Occidentală – variaţiile salariale vor fi minime.
Comisia Naţională de Prognoză a estimat, pentru 2008, o creştere a salariului mediu real net de 13,1%, la nivelul întregii economii. Aşadar, de patru ori mai mare decât cea prevăzută de Mercer în cazul angajaţilor din multinaţionale.
Totuşi, Oana Botolan, country manager Consulteam, compania-partener al Mercer în România, crede că majorările salariale vor fi, şi în cazul acestora, mai consistente. „Trebuie luat în considerare faptul că sondajul a fost realizat în perioada aprilie-iunie a anului trecut, iar la acea dată era prevăzută o rată a inflaţiei de 4,5% la nivelul anului 2007 şi de 5% pentru 2008“, spune ea. Or, anul trecut s-a încheiat cu o cotă medie a inflaţiei de circa şase procente, şi nici pentru următoarele 12 luni previziunile nu sunt mult mai optimiste.
Salariile românilor vor creşte ani buni de-acum încolo
„Cel puţin în prima jumătate a anului, inflaţia va depăşi chiar şi această cotă, urmând totuşi ca în ultima parte a anului să se calmeze“, consideră directorul Centrului Român pentru Politici Economice, Aurelian Dochia, care plasează cota inflaţiei pe 2008 la 5,5%-6%. Şi el este de părere că „situaţia de pe piaţa muncii, în care cererea de personal este mult mai mare decât oferta, va atrage creşteri mai consistente decât cele vehiculate în studiu“. De asemenea, potrivit lui Aurelian Dochia, salariile vor creşte ani buni de acum încolo. „Suntem într-o fază de convergenţă cu Europa, şi atâta timp cât România va înregistra o dezvoltare economică semnificativă, aşa cum cred că va fi cazul mult timp de acum încolo, se vor majora şi salariile, în procente superioare statelor occidentale“. El atrage însă atenţia că aceste majorări nu sunt justificate, atâta timp cât nu coincid cu o evoluţie similară a cotei productivităţii. „Dacă se va menţine, această tendinţă va avea repercusiuni grave asupra cotei inflaţiei şi a cursului de schimb“.
Toate ţările trec pe plus în 2008
Dacă în studiul pentru 2008 niciunul dintre statele analizate nu a obţinut scor negativ, anul trecut, companiile din cinci ţări le-au dat angajaţilor salarii mai mici decât cu un an înainte. Astfel, cei mai nefericiţi angajaţi din lume, în 2007, au fost cei din Puerto Rico, care au primit cu 4,5% mai puţini bani, Argentina (-3,2%), Ucraina (-2,3%), Ungaria (-0,7%) şi chiar şi Germania (-0,2%).
La polul opus, statele pentru care se aşteptau cele mai semnificative majorări salariale în 2007 au fost, în ordine, Lituania (6,8%), Paraguay (6,4%) şi China (5%). De remarcat că România nu s-a numărat printre statele participante la studiul precendent.
La sondajul Mercer din acest an au fost incluse 4.317 companii din 62 de state, iar din România au participat o sută de multinaţionale.
PREDICŢIE OPTIMISTĂ
13,1% este creşterea salarială reală prognozată lanivelul economiei naţionale pentru 2008