Problemele economice cu care se confruntă statele din zona euro sunt corelate cu nivelul corupţiei, apreciază Transparency International, organizaţie care arată în cel mai recent raport al său că "incapacitatea puterilor publice de a combate corupţia şi evaziunea fiscală figurează printre cauzele principale ale crizei".
În clasamentul Transparency International, Italia are un indice de 3,9 (unde 0 este nivelul cel mai puternic al corupţiei, iar 10 cel mai mic), ceea ce o situează pe locul 69 din cele 182 de ţări luate în calcul la nivel global, iar Grecia pe poziţia 80, cu un punctaj de 3,4. Germania, cea mai puternică economie din Europa, se clasează pe poziţia 25, SUA pe 24, iar Franţa pe 14.
România a cunoscut un regres faţă de anul trecut, aflându-se printre codaşele UE, pe locul 75, la egalitate cu China, cu un punctaj de 3,6, iar Bulgaria se află pe locul 86. În 2010, România a avut un scor de 3,7 (ocupând locul 69 din cele 178 de ţări monitorizate).
Criza europeană "reflectă o slabă gestiune financiară, o lipsă de transparenţă şi o proastă utilizare a fondurilor publice", a spus Robin Hodess, directoarea pentru Cercetare în cadrul Transparency.
Ţara percepută ca cel mai puţin coruptă din lume este Noua Zeelandă, cu un indice de 9,5. Anul trecut, Danemarca, Singapore şi Noua Zeelandă se situau la egalitate, în fruntea clasamentului, cu un indice de 9,3. Acum, locul al doilea este împărţit de Danemarca şi Finlanda, cu un indice de 9,4. Urmează Suedia, (9,3), Singapore pe locul al cincilea (9,2) şi Norvegia (9), Olanda (8,9), Australia, Elveţia (8,8) şi Canada (8,7) se află în primele zece ţări.
"Fie că sunt din Europa, afectată de criza datoriei, sau din lumea arabă, la începutul unei noi ere politice, liderii trebuie să ia în considerare necesitatea unei mai bune guvernanţe", subliniază Huguette Labelle, din cadrul Transparency International, cu sediul la Berlin.