Corupția din Bulgaria agită apele la Bruxelles. Au închis instituțiile europene ochii? Bruxelles-ul a fost criticat că SUA văd corupţie şi indică nume, iar Comisia Europeană închide ochii. Loialitatea lui Boiko Borisov pentru PPE ar putea fi una dintre cauze.
Corupția din Bulgaria agită apele la Bruxelles. Comisia Europeană (CE) și OLAF (Oficiul de Luptă Antifraudă al UE) au fost aspru criticate, luni seară, pentru că nu au protejat suficient interesele UE împotriva fraudelor cu fonduri europene în Bulgaria.
Deputaţii din Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European au avut schimb de opinii cu reprezentanții celor două instituții cu privire la modul în care se controlează „administrarea partajată a fondurilor UE” în Bulgaria.
Corupția din Bulgaria agită apele la Bruxelles. Contre la nivel înalt
Deputatul „verde” din Germania, Daniel Freund, care a fost în Bulgaria anul trecut în mod special cu ocazia protestelor de stradă, a adresat întrebări Bruxelles-ului: „Ar trebui să citim ziarele pentru a înțelege cum sunt furate fondurile europene în Bulgaria? De ce Statele Unite văd corupție acolo, iar Comisia Europeană nu o vede? „.
El a enumerat câteva dintre cele mai recente dezvăluiri scandaloase despre utilizarea abuzivă a fondurilor publice, cum ar fi finanțarea fictivă a lucrărilor de reparaţii la baraje și împărţirea banilor de către Banca Bulgară pentru Dezvoltare către oligarhi apropiaţi guvernului, în loc să îi dea întreprinderilor mici și mijlocii.
Reprezentanții Comisiei Europene și OLAF i-au asigurat pe europarlamentari că „monitorizează îndeaproape” procesele din Bulgaria și fac audit pentru a descoperi neregulile cu fonduri europene, dar au recunoscut că se bazează în principal pe sprijinul autorităților bulgare, deși acestea se află la baza problemei alocării arbitrare a banilor europeni.
În ceea ce privește absenţa persoanelor condamnate, OLAF a explicat că legea penală bulgară pune în urmărire doar persoane fizice, nu persoane juridice, care sunt, de fapt, beneficiarii.
CE a avut un raport legat de „casele de oaspeți”, unde ancheta este în curs şi urmează ca banii să fie restituiţi, arată SEGA din Bulgaria.
Fondurile structurale, cheltuite în favoarea apropiaților guvernului
Din partea europarlamentarilor bulgari au intervenit doi reprezentanţi. Ţvetelina Penkova, de la Partidul Socialist Bulgar (BSP), a atras atenția asupra modului în care, printr-un lanț de subcontractanți, fondurile structurale sunt cheltuite în favoarea apropiaților guvernului.
În absența traducătorilor bulgari, Alexander Iordanov a vorbit în limba polonă, din motive necunoscute (deși ar trebui să vorbească și franceza, conform datelor sale biografice), lăudând procuratura că, chiar și fără sancțiuni în temeiul Legii Magnitsky, a pus sub urmărire un oligarh ce se ascude în Dubai (Vasil Bojkov).
Portughezul Aurelio Cecilio de la Direcția Generală pentru Politică Regională și Lucrări Publice din Comisia Europeană, care este responsabil pentru Bulgaria, i-a asigurat pe europarlamentari că firmele persoanelor acuzate în temeiul Legii Magnitsky nu au primit fonduri europene.
Direcția sa a cerut imediat informații de la autoritățile bulgare şi despre persoanele de pe așa-numita „listă neagră” întocmită după anunțarea sancțiunilor SUA și s-a asigurat că în mâinile lor nu au ajuns bani europeni.