Colonelul Aurel Milescu, seful Directiei Economico-Finanicare din Inspectoratul General al Politiei, califica, inca de anul trecut, ca deosebit de grav „faptul ca fraudele fiscale se comit cu participarea sau complicitatea unor functionari ai statului, respectiv angajati ai Ministerului Finantelor Publice, oameni platiti pentru a apara banul public”.
sefii finantelor publice si-au dat mana in unele afaceri. In 1999, directorul general DGFP, Doina Popescu, directorul audit, Mariana Neacsu, si sefa de serviciu Elena Conea acceptau postul de cenzori la o societate detinuta de un actionar libanez. Nu este singura legatura cu mediul de afaceri.
100 de mii de miliarde lei datorii catre buget sunt recuperate in proportii minuscule, in schimb, procese-verbale de zeci de miliarde zac in sertare. Daca mai sunt trimise, acestea ajung la executare cu „intarzieri de sapte-opt luni sau chiar unu-doi ani. Aceasta practica da debitorului posibilitatea sa isi retraga banii din conturi, sa isi mute sediul si conturile bancare. Statul a pierdut astfel peste 23,85 de miliarde lei in 1998”, dezvaluie Emil Gaina, consilier la Executare Silita Finante Bucuresti. Exemplu: o datorie de 100 de mii de dolari a firmei Arisco a fost transmisa la executare dupa trei ani, iar in cazul Danex Plus, Peral International a trecut mai mult de un an si jumatate.
„Mii de dosare ale agentilor economici lipsesc fara urma si fara a fi restituite, iar altele au ajuns la gunoi”, semnaleaza Dan Maruntelu, consilier DGFP. Curtea de Conturi Bucuresti confirma existenta dosarelor incomplete, a documentelor lipsa, a „neaplicarii formelor de executare silita”, potrivit directorului Constantin Ionescu.
Inspectia activitatii interne (IGAI) a Ministerului Finantelor a intocmit nu o data rapoarte in care neregulile apar negru pe alb. Nici un fel de masuri.
„Am adus zeci de probe, insa incompetenta si complicitatea de la varful Finantelor Publice Bucuresti nu
s-au clintit. Acoperind ilegalitatile, insusi ministrul devine suspect de complicitate”, acuza Emil Gaina.
Deocamdata, ministrul tace.