La sfarsitul anului trecut si inceputul lunii ianuarie 1999, Nini Sapunaru, „retrogradat” din functia de secretar de stat la cea (doar) de director al Directiei Generale a Vamilor (DGV), dispune o ancheta asupra contrabandei cu alcool. Dupa cum ne-a marturisit si Aurel Stancu, seful biroului de investigatii din cadrul Directiei de Supraveghere si Control Vamal (DSCV), „ancheta a fost inceputa de biroul de investigatii, dar, ulterior, preluata de corpul de control al lui Nini Sapunaru. Cazurile cercetate de biroul de investigatii au fost, in special, Galati-Giurgiulesti si Albita.”
La Giurgiulesti s-au gasit sapte vamesi (din aceeasi tura) asupra carora s-au declansat cercetarile penale. Cum de la Giurgiulesti nu s-a putut afla mare lucru, am incercat sa obtinem niste amanunte de la Vama Galati. Virgil Popescu, directorul vamii si fost – pana de curand – director al vamii din Giurgiulesti, ne-a declarat ca „si in vama Galati au fost anulate patru declaratii pe export de alcool „.
Dar aici vama a fost mai vigilenta, iar controalele de la vama si, ulterior, Garda Financiara, n-au gasit nimic acuzator. In schimb, cei sapte oameni din corpul de control condus de Emil Ciuca a facut ravagii prin vamile Negru Voda (unde a cazut capul sefului de vama) si Giurgiu-Mocanasu.
Cum Emil Ciuca, seful corpului de control, nu a fost de gasit, iar inspectorii din echipa de control erau raspanditi pe teren – dupa cum ne-a comunicat Diana Stoica, de la Serviciul de Relatii Externe al DGV – a trebuit sa consultam alte surse din vama, care ne-au aratat ca pe la Giurgiu-Mocanasu au intrat peste 230 de transporturi de alcool destinate vamii Targuri si Expozitii. Ele au fost confirmate in fals.
Numai in anul 1996, 112 transporturi vamale iesite din Bulgaria nu au fost confirmate in registrele vamale. In replica, si in Moldova au plecat, prin vama Giurgiulesti, cantitati impresionante de alcool exportat de peste 30 de firme, printre care Alcoolprod Vaslui, Spirt Ghidigeni, IVV Galati si Agromec Berheci. Numai ca, desi din documentele vamale rezulta ca exportul fusese realizat, alcoolul nu iesise efectiv din tara. Accizele si TVA datorate statului se scurg in buzunarul exportatorului.
Un calcul simplu arata ca numai de la exportul unei cisterne de 20.000 de litri exportatorii castiga cateva sute de milioane de lei (cu 32.000 lei pe litru – taxe neplatite statului).
Cum au fost cateva sute de transporturi suspecte, suma se multiplica proportional, ajungand la afaceri ilicite de zeci si sute de miliarde de lei, transferati in buzunarul evazionistilor.
In raportul de control al vamii, de care am reusit sa facem rost, se nominalizeaza doar 18 firme si un prejudiciu adus statului de 40 miliarde lei: „Au fost anulate 158 declaratii vamele de export la alcool, ceea ce presupune ca statul, prejudiciat cu peste 40 miliarde lei, trebuie sa recupereze acesti bani de la cei care au declansat exportul, fie direct, fie in comision. (…) Mentionam urmatoarele firme implicate: Alcoolprod Galati, SC Spirtamidon SA, Sansimion, SC Spirtamidon Ozunh SA, SC Emma Star Impex SRL Botosani, SC Alcoolfin Iasi, SC Piton SRL Focsani, Viniterconect SA Botosani si altele.”
EDF e o „bucatica” buna
Replica vamesilor corupti si a firmelor de la care statul trebuie sa-si recupereze banii nu s-a lasat asteptata. Lobby-ul lor a ajuns la urechile sindicatelor vamale care, prin federatia lor, l-au acuzat pe Sapunaru de incompetenta, goana dupa senzational, carierism si chiar musamalizarea dovezilor de contrabanda. In acelasi timp, la comanda, a izbucnit si scandalul EDF, afacere in care era banuit a fi amestecat Dragos Constantinescu.
Interesul fiului presedintelui ar putea fi justificat si de pozitia pe piata a firmei „Eastern Duty-Free” (EDF), despre care se zvoneste ca ar fi doar reprezentata in Romania de un brazilian (Rick Weil), dar condusa de fapt de un director roman, Ion Staicu.
EDF-Asro este prima pe piata in topul firmelor din domeniul comertului exterior, cu venituri rezultate din export in valoare de 106,3 miliarde lei. Oricine ar fi pus ochii pe un asemenea vad ca cel de la Otopeni. In ordinul sau de suspendare din 6 februarie 1998, Nini Sapunaru ar fi pretextat ca „pe bonurile de vanzare ar fi date fictive despre identitatea cumparatorului si nu ar fi fost emise facturi pentru aparatura electrica, foto si electrocasnica vanduta”.
Suspendata din activitate, EDF pierde zilnic 50.000 de dolari. Intr-un an de zile, aproape 20 milioane USD. Batalia se anunta deci foarte dura. EDF l-a actionat in justitie pe Sapunaru. Dar, recent, Directia de Cercetari Penale (DCP) a Inspectoratului General al Politiei (IGP) a declansat cercetarea, intr-un dosar aparte, a directorului DGV, pentru abuz in serviciu. Nini Sapunaru a reactionat foarte linistit, spunand ca fiecare poate depune plangere penala cand vrea, si s-a aratat increzator in cauza pe care o sustine. IGP ar fi fost trimis pe urmele lui Sapunaru la ordinul lui Constantin Dudu Ionescu.
Liberalii ar dori sa-l sustina pe colegul lor Sapunaru, cu conditia sa nu se sifoneze prea tare in aceasta afacere – si, chiar daca ar fi schimbat din functie, sa mai poata fi folosit ulterior ca „om la inaintare” in algoritm. Sapunaru a mai suparat si prin faptul ca a promis furnizarea de informatii pentru noi arestari in cazul „Tigareta”. Apoi, probabil sub presiune, a renuntat sa mai intreprinda ceva, iar arestarile nu s-au mai produs.
Mihail Galatanu